Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
De zwarte markt van Chili bestaat nu uit avocado's

De vraag naar avocado's door Europese millennials en rijke Chinezen heeft ertoe geleid dat zelfs Chileense crimelen bendes het "groene goud" in het vizier hebben. Diefstal van het zogenoemde "groene goud" is big business. De criminele activiteiten omtrent avocado's leiden tot drastische maatregelen die avocado producenten moeten nemen. De Crescente Molina, die vorig jaar 100.000 kilo produceerde in Chili heeft de maatregelen al toegepast. 

"We hebben de avocado bomen in de meest kwetsbare gebieden voor diefstal weg gehaald. Het is niet rendabel meer om avocado's te houden in deze gebieden." aldus Molina. "We hebben de avocado bomen vervangen door citrusbomen, die zijn niet zo in trek bij dieven." voegt Molina eraan toe.

Avocado's staan centraal in de Chileense keuken. De vruchten worden gebruikt voor het ontbijt, lunch-salades en middagsnacks. De stijgende vraag naar avocado's in combinatie met de gevolgen van de langdurige droogte in Chili en de zware regenval in buurland Peru, hebben geleid tot recordprijzen van de vruchten die blijven oplopen. Vorige week meldde het National Statistics Institute dat de prijzen in Chili met 9% waren gestegen, 23% in verhouding met het begin van het jaar. 

"Er is altijd sprake geweest van diefstal. De diefstal zelf is geŰscaleerd van mensen die 's nachts het veld inbreken, tot georganiseerde gewapende groepen die de producten op klaarlichte daglicht aanvallen." verteld Francisco Contardo, algemeen directeur van de vereniging van avocado producenten in Chili. 

Detroitnews.com  rapporteert over 10 bendes die ontmanteld werden en 50 mensen die werden beschuldigd van diefstal tijdens de oogst in de periode van augustus tot februari van dit jaar.

Publicatiedatum: 14-6-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: