Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eerste raming appeloogst Washington -10%

Vroege prognoses met betrekking tot de aankomende appeloogst in Washington wijzen op een licht verminderde opbrengst. Analyses na de bloeiperiode wijzen erop dat het aantal ontluikende knoppen met zoveel als 10% is verminderd, waarbij de afname bij sommige appelrassen groter is dan bij andere. Ondanks de geraamde afname gaan telers ervan uit dat de oogst op tijd van start zal gaan.

"Alle plantages hebben hun bloeiperiode achter de rug en laten nu al fruitzetting zien," zegt Chuck Zeutenhorst van het in Washington gevestigde FirstFruits Marketin. "Als de verwachte opbrengst voor het komende seizoen wordt berekend, inspecteren telers de bomen voor en na de bloeiperiode. Dit jaar waren er minder bomen tot bloei gekomen. Dat betekent dat de totale fruitzetting anders uitvalt dan dat we hadden verwacht. Zodoende ziet het ernaar uit dat de opbrengst van het komende seizoen met zoveel als 10% af zou kunnen nemen."

"Het ras waarbij er het meest sprake is van verminderde bloei is de Granny Smith. Zodoende verwachten we het komende jaar een tekort voor deze appelsoort. De oogst begint doorgaans in augustus en zou voor het grootste deel volgens een normaal schema moeten lopen. De eerste appelen zijn de vroege Golden-rassen, maar het eerste vroege ras dat echt in grote volumes wordt geoogst gaat de Gala zijn."Veel fruit over in Washington
Er is in Washington nog een groot hoeveelheid aan bewaarappelen over. Een aantal rassen lijkt hun houdbaarheidsdata te hebben overschreden, hoewel leveranciers wegens de omstandigheden op de markt sceptisch zijn over of de cijfers wel correct zijn. 

"Washington als geheel heeft hoeveelheden geëxporteerd, die in zoverre klein zijn dat een redelijke hoeveelheid aan fruit achter zou moeten blijven," zegt Zeutenhorst. "Op dit moment lijken er vrij veel appelen over te blijven, wat met name geldt voor rassen als Golden Delicious, Granny Smith, Fuji, Gala en Honeycrisp. De statistieken met betrekking tot appelen in bewaring houdt echter geen rekening met de appelen die opnieuw worden verpakt. We vermoeden dat tegen het einde van het seizoen veel appelen op deze manier alsnog worden vermarkt. Als we kijken naar hoe het op de markt gaat en hoe de sector aanvoelt, krijgen we de indruk dat er mogelijk minder fruit voor handen is dan wordt beweerd."

Zeutenhorst meldt dat de FOB's voor een aantal appelrassen nog steeds vrij hoog liggen en bij sommige rassen zelfs zijn gestegen. Ook de maten van het fruit spelen daarbij een rol. "Bij sommige rassen hebben we in de afgelopen weken sterkere FOB's gezien. Zowel bij Golden als bij Red Delicious zijn deze redelijk sterk. Het was dan ook een uniek jaar in de zin dat het fruit kleiner was dan normaal. Er was een groter verschil tussen grote en kleine maten. Daardoor zien we op dit moment een sterkere FOB bij de grote maten van alle appelrassen."Meer teelt aan Opal-appelen
De afname in volume in het komende seizoen geldt niet voor alle appelrassen. Een van de appelrassen waar dit niet voor opgaat is de Opal-appel. Opal-appelen zijn een beschermd ras van FirstFruits, dat binnen Noord-Amerika de exclusieve leverancier van deze appelen is. Volgens het bedrijf zal de totale opbrengst in het komende jaar significant toenemen, waarbij de biologische variant een nog grotere toename in volume zal zien. 

"Het ziet ernaar uit dat dit een geweldig jaar voor Opal-appelen gaat worden. We verwachten voor het komende seizoen een toename in opbrengst van 20%," zegt Zeutenhorst. "Qua biologische teelt zal de opbrengst zelfs toenemen met 300%. Veel nieuwere rassen zijn tweekleurig, maar Opal is juist uniek wegens zijn opvallende gele kleur. Het is een erg stevige en knapperige appel. De appel wordt niet bruin, wat een volledig natuurlijk kenmerk is, gezien de appel niet genetisch gemodificeerd is. We zijn erg benieuwd naar de vooruitzichten van Opal voor dit jaar."

Voor meer informatie:
Chuck Zeutenhorst
FirstFruits Marketing of Washington
Tel: +1 (509) 853-4710

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018