Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Duitse wetenschappers ontwikkelen biologisch bestrijdingsmiddel tegen insecten

Traditionele bestrijdingsmiddelen doden niet alleen ziektes, ze kunnen ook bijen en andere nuttige insecten in gevaar brengen, en de biodiversiteit in de bodem, meren, rivieren en zeeën beïnvloeden. Een team van de Technische Universiteit van München (TUM) heeft nu een alternatief ontwikkeld: een biologisch afbreekbaar middel dat ziektes tegenhoudt zonder schade.

Professor Thomas Brück, directeur van de Werner Siemens Chair of Synthetic Biotechnology aan de TU München: "Het gaat niet alleen om bijen, het gaat om het voortbestaan van de mensheid. Zonder de bestuiving van een grote variëteit aan planten door bijen zouden niet alleen de schappen in de supermarkten leeg blijven, maar binnen afzienbare tijd zou het niet langer mogelijk zijn de wereldbevolking te voeden."


Als bladluis de keus heeft, vermijden ze de behandelde zaailingen (rechts) (Foto's: Mischko / TUM) 

Afstoten in plaats van schade aanbrengen
Het insecten afstotende middel dat Brück en zijn team hebben ontwikkeld is biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Het werkt net als muggenafweermiddel dat zwemmers in de zomer gebruiken door het verspreiden van een geur die niet gewenste insecten op afstand houden.

"Met onze aanpak openen we een deur naar een fundamentele verandering in gewasbescherming. In plaats van een schadelijk middel te spuiten, die onvermijdelijk ook nuttige soorten in gevaar brengt, pakken we alleen de ziektes aan."

Bacteriën
De onderzoekers uit München waren geïnspireerd door de tabaksplant, die cembratrienol in zijn bladeren produceert, afgekort CBTol. De plant gebruikt dit molecuul om zich tegen ziektes te beschermen.

Met behulp van biotechnologische gereedschappen heeft het team van Professor Brück de gedeeltes van het genoom van de tabaksplant verantwoordelijk voor de vorming van CBTol moleculen weten te isoleren. Ze hebben deze daarna ingebouwd in het genoom van de coli bacterie. Gevoed met tarwezemelgrind, een bijproduct van graanmolens, produceert de genetisch gemodificeerde bacterie nu de gewenste actieve stof.


De CBTol is geproduceerd in deze bioreactor van het TUM Research Center for Industrial Biotechnology. (Foto: A. Battenberg / TUM)

Efficiëntie op kleine en grote schaal
Mirjana Minceva, Professor Biothermodynamics aan de TUM Weihenstephan Campus: "De belangrijkste uitdaging tijdens productie was om de actieve ingrediënten te scheiden van de voedingstoffen aan het eind van het proces."

De oplossing was centrifugale scheidingschromatografie: een zeer efficiënt proces dat ook op industriële schaal werkt, maar tot nu toe nooit gebruikt om producten uit fermentatieprocessen te scheiden.

Ook effectief tegen bacteriën
De eerste onderzoeken geven aan dat de CBTol spray niet schadelijk is voor insecten, maar wel beschermt tegen bladluis. Omdat het biologisch afbreekbaar is, hoopt het zich niet op.

Daarnaast laten bio-activiteit testen zien dat cembratrienol een antibacterieel effect heeft. Het kan dus als desinfecteer spray gebruikt worden specifiek gericht op ziekteverwekkers zoals treptococcus pneumoniae of Listeria monocytogenes.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018