Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

EC stelt voor de associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko uit te breiden naar de Westelijke Sahara

Gisteren heeft de Europese Commissie een voorstel voor een besluit aan de Raad goedgekeurd waarin zij een wijziging van protocol I en IV van de associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko voorstelt, die de uitbreiding van de beoogde concessies voor producten uit Marokko naar producten uit de Westelijke Sahara met zich meebrengt. Volgens de Spaanse AGF-belangenvereniging FEPEX zal dit de status quo handhaven omdat naar aanleiding van het arrest van het Hof van Justitie van de EU van december 2016 dat ervoor zorgde dat dit amendement van kracht werd, de concessies voor de producten van de associatieovereenkomst met Marokko al worden toegepast op producten uit de Westelijke Sahara.

Volgens het voorstel hebben de EU en het Koninkrijk Marokko ermee ingestemd een gemeenschappelijke verklaring op te nemen over de toepassing van de Protocollen 1 en 4 van de Associatieovereenkomst, zodat "producten uit de Westelijke Sahara die onder de controle van de Marokkaanse douaneautoriteiten vallen, profiteren van dezelfde handelspreferenties als die welke door de EU zijn overeengekomen voor de producten die onder de associatieovereenkomst vallen."

De Europese Commissie zei dat dit voorstel zou "bijdragen aan de economische ontwikkeling van de Westelijke Sahara door ervoor te zorgen dat de export naar de EU die daarvandaan komen profiteert van brede handelspreferenties. Om hun voorstel te rechtvaardigen, publiceerden zij ook een werkdocument van 41 pagina's van de diensten van de Commissie waarin de voordelen uiteen worden gezet, die de uitbreiding van de tariefconcessies voor de producten uit deze regio zou bieden aan de bevolking van de Westelijke Sahara.

Met dit voorstel reageert de Europese Commissie op het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie van december 2016, waarin werd vastgesteld dat de EU-associatieovereenkomst met Marokko niet van toepassing was op de Westelijke Sahara omdat dit gebied als een derde partij moest worden beschouwd. Sindsdien hebben Brussel en Marokko onderhandeld om de associatieovereenkomst te wijzigen, gezien het belang van Marokko voor de teelt van groenten en fruit in de Sahara, die de laatste jaren sterk is gegroeid.

FEPEX let op het gedrag van de import van groenten en fruit uit Marokko, zowel door Spanje als de EU, gezien de overlap van teelt en seizoenen. In 2017 voerde de EU 1,2 miljoen ton groenten en fruit uit Marokko in (d.w.z. 12% meer volume en 18% meer waarde dan in 2016), ter waarde van in totaal 1.631 miljoen euro, volgens Eurostat-gegevens. Dezelfde trend is te vinden in Spanje, waar de invoer van groenten en fruit uit Marokko in 2017 met 31% steeg ten opzichte van het voorgaande jaar, goed voor een totaal van 555,5 miljoen euro, waarmee Marokko zijn plaats als de grootste leverancier van de Spaanse importmarkt heeft geconsolideerd. Volgens gegevens van de Directoraat-Generaal Douane in het eerste kwartaal van 2018 bleef de invoer uit Marokko groeien. In deze periode stonden ze op 123.718 ton, wat 12% meer is dan in dezelfde periode van 2017, en 253 miljoen euro (+ 11%).

Bron: fepex.es

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018