Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Hongaarse frambozen en bramen dreigen te verdwijnen

Als gevolg van het veranderende klimaat, het tekort aan arbeidskrachten en de concurrentie van Polen en Servië dreigt de teelt van bepaalde zachtfruitcategorieën in Hongarije te verdwijnen. 

"In de tachtiger jaren van de vorige eeuw werden er jaarlijks 40.000 tot 60.000 ton frambozen geteeld en bedroeg het areaal zo'n 1.200 tot 1.400 hectare. Rondom de millenniumwisseling was de productie gedaald naar 10.000 - 15.000 ton. Tegenwoordig worden er nog maar 600 tot 800 ton frambozen geteeld op een areaal van ongeveer 100 hectare," laat de vicevoorzitter van de Hongaarse vakorganisatie FruitVeB weten. 

Eén van de oorzaken van deze dramatische productiedaling is de klimaatverandering van de afgelopen tien tot vijftien jaar, waardoor bepaalde gebieden ongeschikt geworden zijn voor de teelt van frambozen, bramen en zwarte bessen. Deze fruitsoorten zijn slecht bestand tegen de hete en droge zomers. Daarnaast maakt de combinatie van warm en vochtig weer frambozen en bramen vatbaarder voor bepaalde ziekten. 

De situatie wordt nog verergerd door het tekort aan arbeidskrachten. Frambozen en bramen vereisen 3.000 tot 4.000 werkuren per hectare, terwijl dit er voor akkerbouwgewassen maar 10 tot 20 zijn en voor appelen 500 tot 800. Bovendien kunnen telers maar een paar maanden per jaar werk aanbieden in periodes die ver uit elkaar liggen. 

Rode bessen zijn iets beter bestand tegen de klimaatverandering en het lijkt erop dat het areaal van deze fruitsoort op peil blijft. Bij rode bessen is het tekort aan arbeidskrachten niet zo'n groot probleem omdat ze machinaal geoogst kunnen worden.

Bron: hvg.hu

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018