Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Andalusische aardappelteelt daalt met 30%

De aardappelteelt wordt ernstig bedreigd in Spanje (vooral Andalusië), voornamelijk als gevolg van de import van Franse aardappelen. Daar komt bij dat volgens de laatste rapporten de teelt van Andalusië met 30% is gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar als gevolg van ongunstige weersomstandigheden.

De gegevens, die zijn gepubliceerd door de vereniging van Noordwest-Europese aardappeltelers en door de Spaanse federatie van telers van groenten, fruit, planten en exporteurs (Fepex), bevestigen deze situatie. Ze waarschuwen dat het areaal in alle Spaanse teeltgebieden is gekrompen, terwijl het in de rest van Europa praktisch onveranderd blijft. In Spanje raamde het aardappelcomité van Fepex het areaal met 10-15% is gekrompen in Andalusië met 10% in Castilië en León en met 20% in Cartagena.

Ondertussen heeft de Noordwest-Europese vereniging van aardappeltelers (NEPG), bestaande uit telers uit Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, eind mei een raming gemaakt voor het seizoen 2018. Daaruit bleek dat het areaal zal groeien met 0,4%, maar dat het rendement naar verwachting met ongeveer 4,4% zal dalen. Volgens de NEPG is deze groei dit seizoen 6,7% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, wat bevestigt dat de sector in Europa groeit, terwijl Spanje achteruitgaat.

De beschikbaarheid van pootaardappelen heeft de teelt gestimuleerd, mede ingegeven door de toegenomen vraag naar aardappelen voor verwerking en het gebrek aan alternatieven voor de telers, aldus de uitleg door de Europese vereniging.

In Frankrijk, België en Duitsland is het areaal gegroeid en alleen in Nederland is het gekrompen (met 2,5%). Het Verenigd Koninkrijk heeft op dit punt geen vooruitgang geboekt en de NEPG heeft het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar gebruikt voor de uitwerking van deze voorlopige raming.

Op basis van deze ramingen wordt er dit jaar op 585.600 hectare gepoot in die vijf landen. De productie zal 4% lager zijn dan vorig jaar en het rendement zal met 4,4% dalen volgens de NEPG, die ook meldt dat het poten laat is begonnen in de meeste teeltgebieden.

In Spanje heeft het aardappelcomité van Fepex al aangekondigd dat het areaal in de belangrijkste teeltgebieden zal krimpen - een krimp die wordt geraamd op 10% in het geval van Castilla y León, 10-15% in Andalusië en 20% in Cartagena, aldus José Ramón Aguado, voorzitter van de commissie.

Aguado, die tevens voorzitter is van de nationale vereniging van fruit- en aardappelproducenten en -handelaren (Asonal), alsmede een teler in Castilla-León, zei dat de aanplant al in deze autonome regio is voltooid met een vertraging van twee tot drie weken in vergelijking met 2017. De oogst in dit gebied begint niet vóór 15 juli en in Valladolid begint de oogst tussen 15 en 20 juli. Het volume zal dan nog klein zijn, omdat het grootste deel van de teelt in augustus zal worden geoogst.

Wat de regio's betreft waar de oogst al begonnen is (Andalusië en Cartagena), is de teelt 30% lager dan die van vorig jaar. Desondanks zegt Marco Román, viceoorzitter van het aardappelcomité van Fepex, lid van Asociafruit en teler in Sevilla, dat de export zich in een goed tempo ontwikkelt en dat de prijzen aanvaardbaar zijn.

Fepex legt uit dat de eerdergenoemde daling van 30% van de opbrengst te wijten is aan de slechte weersomstandigheden. Dientengevolge wordt het oogstproces snel uitgevoerd en wordt verwacht dat het seizoen tegen 20 juni praktisch afgelopen zal zijn.

De provincie Sevilla heeft 3.500 hectare gewijd aan de teelt van nieuwe aardappelen. Dit is 44% van het totale areaal dat wordt besteed aan het gewas in Andalusië, wat neerkomt op 8.000 hectare.

Bron: diariosevilla.es

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018