Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Gijsbrecht Gunter: "CBS-prognoses waren afgelopen jaar bruikbaar en betrouwbaar"

Tweede Kamer-motie voor latere publicatie oogstprognoses aangenomen

Tholen - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van het CDA waarin de regering wordt gevraagd in overleg te treden met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om de mogelijkheden te verkennen die leiden tot het zo laat mogelijk samenbrengen van oogstramingen ten behoeve van de landbouwrekening, met als doel deze in plaats van oktober in december te publiceren. Jaco Geurts en Joba van den Berg van het CDA stellen dat het publiceren van de oogstramingen door het CBS onwenselijke effecten kan hebben op de prijszetting van landbouwgewassen. Nog later publiceren is niet mogelijk omdat het samenbrengen van de gegevens in december noodzakelijk voor de landbouwrekeningen. Alleen de SGP stemde tegen de motie.

Het Comité Ui van GroentenFruit Huis, dat qua volume zo'n 90% van de totale uienhandel vertegenwoordigt, ontraadde de motie. "We hechten aan goede oogstramingen. In de achterliggende jaren is gebleken dat de cijfers die het CBS jaarlijks publiceert daarbij een bruikbaar en betrouwbaar handvat vormen voor de sector. De definitieve oogstramingen van het CBS die begin februari jl. gepubliceerd zijn wijken slechts zo'n 4 procent af van de eerste raming in oktober 2017. Statistisch, historisch en ook qua groeiseizoen is dat een goed verklaarbare afwijking."

In een toelichting geeft voorzitter Gijsbrecht Gunter aan dat het voor de vrije uienmarkt, die 95% exporteert, goed is om in het begin van het seizoen inzicht te hebben wat de totale oogst is, zodat zodat de boer positie kan innemen. Vooral in de eerste helft (juli-december) waar de exportkansen groter zijn dan de tweede helft (januari-juni) van het seizoen. 

"Overigens hebben we als handel daar wel redelijk zicht op omdat we gespecialiseerd zijn in uien, veel contacten hebben met telers en ook via pools, deelteelten en contracten inzicht verkrijgen in het totaalbeeld. Echter, voor individuele telers is de CBS-raming een prima houvast om positie te bepalen. Het oorspronkelijke commentaar was dat de ramingen altijd te hoog inschatten en dan later blijkt dat er minder uien zijn. Dat is gewoonweg niet waar, zo is ook aangetoond door de minister en in reactie door CBS. In de praktijk zien we ook dat de ramingen statistisch prima kloppen over de jaren heen. Ook dit seizoen dus weer."


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018