Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Reactie CLTV Zundert op nieuwe regeling Nederlandse overheid

“De concurrentiepositie van onze aardbeientelers zal zwakker worden”

Tholen – Aardbeientelers in West-Brabant kaarten in een brief aan de Tweede Kamer de oneerlijke concurrentie aan ten opzichte van Belgische telers. In 2019 gaat er een regeling in dat Nederlandse telersverenigingen alleen nog maar in Nederland een subsidieaanvraag kunnen doen. Terwijl ze dit voorheen ook altijd in België konden doen. De Belgische regering zorgt ervoor dat de telers goed profiteren van geld uit Brussel, maar de Nederlandse regering werkt nauwelijks mee aan subsidie voor Nederlandse aardbeientelers.

"We zijn verbaasd dat één Europese regeling zo verschillend geïnterpreteerd wordt door twee naastgelegen lidstaten", vertelt Erik Bastiaensen, algemeen directeur van CLTV Zundert. "Hier hebben we nooit last van gehad omdat we onze GMO-programma's naast Nederland ook in België in mochten dienen." De algemeen directeur is bang dat ze in Nederland niet meer tot een programma kunnen komen of dat ze het niet zo ruim in kunnen vullen als in België. "Uiteindelijk zal dat betekenen dat de concurrentiepositie van de Nederlandse aardbeientelers in het geding komt."

CLTV Zundert heeft na een overleg met de RVO in Den Haag een brief verstuurd aan de Tweede Kamer. "Verschil wordt gemaakt door de beleidsmakers dus vandaar hebben we die brief opgesteld. We wisten niet dat deze brief gelijk openbaar werd gemaakt, daar was het ons ook niet om te doen. Nu hopen we dat de brief bewustzijn creëert dat de nieuwe regeling grote gevolgen zal hebben voor onze telers.", aldus Erik. "In Europa ligt een pot geld en je laat je telers hier wel of niet van profiteren. De Belgische aardbeientelers krijgen volop subsidie en voor de Nederlanders is hier nog amper geld voor." 

Voor de samenwerking met Coöperatie Hoogstraten is Bastiaensen niet bang. "De samenwerking met Belgen zal wel in de benen blijven, maar onze telers zullen wel meer concurrentie van onze buren ervaren. Dit geldt niet alleen voor de CLTV Zundert, maar alle telersverenigingen hebben hier mee te maken. Het is jammer dat de overheid dit laat gebeuren, dus we hopen dat de brief hier wellicht verandering in gaat brengen", besluit Erik.

Voor meer informatie:
Erik Bastiaensen
CLTV Zundert
Molenstraat 155
4881 GD Zundert
+31(0)622 691 632

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Duidelijk moge zijn , dat in Nederland de corruptie op een ander niveau plaatsvindt dan in België . Misselijk makend is het de oude landgrenzen te laten bepalen , welke ambtenaar het recht heeft de aanvraag te controleren , met andere woorden wie dient hier wiens belang ?
Het belang van de Zundertse telers wordt hier zeker niet mee gediend en van wie dan wel ?
pensionado, valkenswaard - 2018/06/13 14:36:45.000© AGF.nl 2018