Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Dit is rampzalig voor ons"

"Spaanse kersentelers protesteren tegen "beledigende" prijzen"


Honderden kersentelers uit de Jerte-vallei protesteerden dit weekend tegen de "beledigende" prijzen die nu worden gemaakt. Het gemeentelijke sportpaviljoen van Cabezuela del Valle was het epicentrum van een betoging die werd bijgewoond door veel regionale kersentelers.

De sector roept de centrale en regionale overheden op actie te ondernemen. "We willen dat er een minimumprijs wordt vastgesteld zodat we op zijn minst de kosten kunnen dekken, maar ook voor de consument die kersen kopen voor de prijs van ribeye steak", zegt Raúl Heras, de woordvoerder van het platform Valle del Jerte Unido. Hij legt uit dat de "situatie heel ernstig is, omdat we slechts 40 cent krijgen voor een kilo fruit dat later voor tot wel 18 euro wordt verkocht."

"Dit is rampzalig voor ons, omdat de minimumprijs om de productiekosten te dekken 1 euro is. En daar komen we niet eens bij in de buurt", zegt Heras, die benadrukt dat het kersenseizoen helemaal niet goed is. "We moeten iets doen als we ons hoofd boven water willen houden", zegt de teler.

Heras roept bijvoorbeeld op tot maatregelen om het weggooien van kersen met een afwijkend uiterlijk te voorkomen. "We gooien kwaliteitsvol voedsel weg omdat het niet aan de esthetische normen voldoet, maar ik zie liever dat het naar een voedselbank wordt gebracht", zegt Heras.

De president van Asaja Extremadura, Ángel García Blanco, heeft dringend en bij wijze van uitzondering verzocht om "een groot deel" van de kersenproductie uit de Jerte-vallei terug te trekken om de prijzen te reguleren.

Bron: EFE

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018