Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spaans-Frans-Italiaanse hardfruittelers willen dat EU meer markten voor ze opent

De contactgroep voor peer en appel die afgelopen donderdag in Lleida bijeenkwam, zal aan de Europese Commissie, die in de laatste week van juni in Madrid vergadert, verslag uitbrengen over de noodzaak om gezamenlijk te zorgen voor een grotere beschikbaarheid van fytosanitaire producten.

De vertegenwoordigers van peren- en appeltelers in de contactgroep zijn ook van mening dat de Europese Commissie, gezien de noodzaak om nieuwe markten voor EU-producties te openen, een proactievere houding moet aannemen en de nationale inspanningen om die markten te openen moet coördineren.

Tijdens de vergadering werden ook de resultaten van het seizoen 2017/2018, dat bijna ten einde loopt, geëvalueerd: die werden op het gebied van prijzen als positief beschouwd. Dit is grotendeels het gevolg van de lagere oogst in de meeste landen en de raming is dat de oogst terug zal gaan naar het vroegere niveau.

Spanje benadrukte dat het nog te vroeg is om een ​​nauwkeurige raming te maken van de teelt in het seizoen 2018/2019, hoewel verwacht wordt dat het vergelijkbaar is met 2016. De Franse vertegenwoordigers benadrukten dat er een normale productie zal zijn zonder problemen, hoewel er meer aandacht moet worden besteed aan teeltwisseling, voornamelijk voor de rassen Golden en Granny Smith en dat het seizoen met ongeveer één week vertraging kan beginnen, zowel in het zuidoosten als in het zuidwesten van Frankrijk. De Italianen lichtten de gunstige weersomstandigheden tijdens de bloeiperiode uit, waardoor het seizoen op tijd zou moeten beginnen: niet vroeg of laat.

In het eerste kwartaal van 2018 bedroeg de Spaanse appelexport 30.785 ton (15% meer dan in dezelfde periode van 2017) ter waarde van 23,7 miljoen euro (+ 37%), volgens gegevens van het ministerie van Douane en Speciale Belastingen. De Spaanse appelimport was in dezelfde periode groter dan de export met 41.015 ton (-23%) en 38,2 miljoen euro (-8%). Voor peren bedroeg de Spaanse export 22.995 ton (+ 27%) met een waarde van 14,7 miljoen euro (+ 12%) en de import 15.557 ton (+ 3%) met een waarde van 15,4 miljoen euro (-3%).


Bron: fepex.es

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018