Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Brazilië: druivenexport plust 30%

"De teelt van limes is in Brazilië jaarrond. Het hoogseizoen loopt van januari tot augustus, waarna de export afneemt. Vorig jaar begon de export vanaf week 31 af te nemen. In januari van dit jaar waren de volumes niet zo hoog als verwacht in verband met de buitensporige hoeveelheid neerslag. Ook is door de regen de seizoenspiek later van start gegaan. Waar deze vorig jaar nog van week 11 tot week 16 liep, vond de seizoenspiek dit jaar plaats van week 15 tot week 20," aldus Roberto Aschenberger van Aschenberger Information Services.


 
Aschenberger Information Services publiceert wekelijks informatie over de fruitexport van Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse landen naar Europa en andere bestemmingen. "Door middel van onze statistieken kunnen exporteurs de trends in de markt zien en hun export beter plannen. Tegelijkertijd kunnen importeurs met onze informatie de distributie van de volumes die ze per week ontvangen beter plannen. Onze wekelijkse publicaties laten belangrijke statistieken zien, die een rol spelen bij het besluitvormingsproces."


 
Andere voorbeelden van de informatie van Aschenberger Information Services betreffen onder andere mango's. "Tijdens het exportseizoen van Peruaanse mango's beginnen de volumes naar Europa doorgaans rond week 10 of 11 af te nemen. Dit jaar liep het seizoen echter door tot week 15/16. Het volgen van deze ontwikkelingen is van belang voor exporteurs die hun leveringen plannen en voor importeurs die het fruit door sturen naar retailers. "Door middel van onze grafieken kunnen onze klanten een patroon zien binnen de mango-export door de jaren heen," zegt Roberto. "Als de volumes stabiel zijn, is het makkelijker om de export te plannen. De veranderingen in het volume van het ene land kan gevolgen hebben voor het andere land. Het is daarom noodzakelijk dat deze veranderingen snel worden geïdentificeerd. Op die manier kan de klant op een geschikte manier zijn export aanpassen."


 
Een andere belangrijke sector waar Aschenberger informatie over verzamelt betreft de druiventeelt. Volgens Roberto heeft Brazilië twee druivenseizoenen. Het kortste seizoen loopt van week 13 tot week 21, waarna het langste seizoen van week 37 tot week 49 loopt. "Dankzij nieuwe pitloze rassen is het volume voor de export tijdens het korte seizoen toegenomen. Met name door deze rassen is de totale druivenexport van 2017 met 30% toegenomen ten opzichte van 2016."
 
Stakingen
"Op dit moment heeft de Braziliaanse exportsector te maken met de gevolgen van een staking onder vrachtwagenchauffeurs. De staking vond plaats in week 21 en duurde elf dagen. Tijdens deze periode stond alle logistiek stil en vond er in het geheel geen export plaats. Lege containers konden niet worden opgehaald om te vullen met fruit, terwijl volle containers niet bij de terminals aankwamen om te worden ingeladen. Dit heeft ernstige gevolgen gehad voor de Braziliaanse economie. Het heeft het land enkele miljarden dollars gekost. De sector als geheel had hier zwaar van te lijden en bedrijven hebben forse verliezen moeten maken," aldus Roberto. Ondanks dat verwacht Roberto Aschenberger dat de situatie zich snel weer zal herstellen.
 
Voor meer informatie:
Roberto Aschenberger
Aschenberger Information Services
Brazil
T: +55 71 99606-2007

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018