Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ecuador kan avocado's leveren wanneer andere landen niet op de markt zijn

De wereld is gek van avocado's. Ecuador is ook in de ban van de 's werelds avocadorage. De teelt en export van avocado's is de afgelopen vijf jaar toegenomen, zei Jorge Altuna, de president van Corpoaguacate, een groep die de avocadotelers van het land samenbrengt.

Volgens deze instantie exporteerde Ecuador bijvoorbeeld vorig jaar 332 ton avocado naar verschillende bestemmingen: een stijging van 41% ten opzichte van 2016. Dit jaar is het doel om minimaal 40 ton meer te exporteren dan in 2017.

Momenteel telen ze in het land twee soorten avocado's: Guatemalaanse en Hass-avocado's. De internationale markten hebben laatstgenoemde het meest nodig. Het belangrijkste kenmerk ervan is dat ze groen worden geoogst en dat de kleur verandert in donkerbruin als ze rijpen.

"Het heeft een iets dikkere schil wat beter is voor de houdbaarheid tijdens het vervoer," zei Altuna.

In de afgelopen maanden heeft Ecuador orders ontvangen van Rusland, Chili, Panama en Midden-Amerika, in sommige gevallen om het tekort van de binnenlandse teelt te dekken in het licht van de groeiende vraag.

Telers krijgen 1 tot 1,20 dollar per kilo avocado en na verpakking en levering kan de prijs per kilo oplopen tot 7 of 8 dollar. Avocado kan overal in het land worden gekweekt, zei het hoofd van Corpoaguacate: van gebieden op zeeniveau tot een vallei in de Sierra. Momenteel wordt de avocado geteeld in de provincies Pichincha, Imbabura, Carchi en Santa Elena.

Volgens de president van de Ecuadoriaanse Federatie van Exporteurs (Fedexpor), Ivan Ontaneda, heeft Ecuador het voordeel dat het avocado's kan telen wanneer andere landen die vier seizoenen hebben, zoals Chili, het niet kunnen. "Dat biedt belangrijke kansen in markten zoals Europa, zuidelijke Latijns-Amerika, en waarom niet, de Verenigde Staten," aldus Ontaneda.

Het land heeft echter te maken met knelpunten om het product te exporteren, verklaarde Ontaneda, en ze hebben te maken met fytosanitaire barrières in sommige landen. Exporteurs hebben het ministerie van Milieu gevraagd dit probleem op te lossen via de kantoren van Pro Ecuador in de wereld. Dat kan zes tot acht maanden duren, aldus Ontaneda.

Bron: expreso.ec

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018