Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zweden telen hun eigen zoete aardappelen

De eerste 5000 planten zijn eind mei in een testakker gezet op initiatief van de Zweedse landbouwhogeschool, die bij dit project samenwerkt met consultancy-bedrijf HIR Skåne. Maar de introductie van dit voor Zweden nieuwe gewas verloopt niet probleemloos.

"Ik wil dat de zoete aardappel een niche-gewas blijft en geen bulkproduct," zegt teler Agneta Svensson, die de rentabiliteit het belangrijkst vindt. Ze heeft vier jaar lang geëxperimenteerd met zoete aardappelteelt en denkt dat het gewas zeker een toekomst heeft in Zweden. "Het is fantastisch nieuwe producten te telen, maar het brengt ook veel werk en veel risico's met zich mee. Veel hangt af van de prijs die de klanten willen betalen. Die moeten een meerwaarde zien in de Zweedse zoete aardappel," zegt Svensson, die samen met haar familie een aantal speciale gewassen teelt. Ze wijst erop dat de planten goedkoper moeten worden en dat er nog een aantal teelttechnische problemen moet worden opgelost. Maar er zijn ook voordelen. Zweden heeft niet te kampen met de ziekten en virussen waarvoor in de VS en Israël gewasbeschermingsmiddelen moeten worden ingezet. "We telen de zoete aardappel zo goed als biologisch," vertelt Svensson terwijl ze samen met een tiental medewerkers de stekken in de aarde duwt.

Onderzoeksproject

Sinds afgelopen jaar gebruiken de Zweedse landbouwhogeschool en Hir Skåne Svenssons akkers voor de testteelt van de zoete aardappel. Het onderzoek maakt deel uit van een driejarig project, dat er op gericht is een aantal problemen op te lossen. De bedoeling is verschillende soorten te telen, de teelttechniek te perfectioneren en te onderzoeken hoe de Zweedse zoete aardappel het best in de markt kan worden gezet. Vorig jaar is een groot aantal soorten getest, zowel geïmporteerde planten als stekken, maar ook planten die zijn gekweekt bij de landbouwhogeschool en bij Elitplantstationen, de speciale testkwekerij bij Kristianstad die ook samenwerkt met de landbouwhogeschool. De Zweedse planten deden het daar goed. "Dit jaar willen we de Zweedse planten met de geïmporteerde vergelijken," vertelt Oskar Hansson, consultant bij HIR Skåne.

Uitdagingen

Begin juni zal de rest van Svenssons akker worden beplant en daarna zullen ook akkers in Småland en Öland bij het onderzoek worden betrokken. "De zoete aardappel heeft vrij veel warmte nodig en het is belangrijk dat de plant goed wortelt. De planten moeten snel in de aarde. Als je een stek te lang in de pot laat, krijg je een klomp verstrengelde wortels en wordt de plant 'rootbound'," vertelt Hansson. De volgende uitdaging is de oogst zelf. "De zoete aardappel is kwetsbaar, dus als ze machinaal uit de aarde zijn gehaald, moet je ze handmatig plukken." Vorig jaar waren er goede en slechte resultaten. Zo bleef een groot deel van de oogst in de aarde achter. "Ondanks het koude weer konden we meer dan 30 ton oogsten, maar helaas was het oogsten zelf lastig vanwege de regen in het najaar. Dit jaar proberen we een deel van de akkers eerder te beplanten, zodat we iets eerder dan vorig jaar kunnen oogsten, dit om het risico op regen te verminderen."

Bron: www.landlantbruk.se


Publicatiedatum: 13-6-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: