Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Meerkerk, inkoper Special Fruit

“Bio blauwe bessen moeten net zo goed zijn als conventionele”

Tholen – "Het aandeel bio blauwe bessen ten opzichte van conventionele is erg hard gegroeid", vertelt Piet Meerkerk, inkoper bij Special Fruit. "Op dit moment is 12% van onze blauwe bessen bio ten opzichte van 4-5% vier jaar geleden. We zien dat de totale consumptie van blauwe bessen stijgt, maar bio stijgt daar evenredig en zelfs nog harder. Special Fruit heeft in de afgelopen periode ook veel aandacht besteed aan bio blauwe bessen en we zien nu dat veel supermarkten naast conventionele ook bio in het assortiment hebben."



"In de handel is er geen groot verschil meer in de prijs tussen bio blauwe bessen en het conventioneel product. Gemiddeld genomen over het hele jaar is de prijs van bio blauwe bessen 20% duurder dan de conventionele. Het prijsverschil van 20% is ook nodig omdat opbrengst van bio per hectare 10-15% lager is dan conventionele blauwe bessen teelt", vertelt Meerkerk. In de winter komen de bio blauwe bessen met luchtvracht en deze manier van vervoeren is altijd duurder dan met de boot."



100% biologisch
Special Fruit heeft een plantage met bio blauwe bessen in Grandola - Portugal. De farm teelt 100% biologisch en heeft in totaal 17 hectare aan blauwe bessen. De belangrijkste afzetmarkten zijn Oostenrijk, Duitsland, Engeland, België en Nederland. Vanuit België gaan er ook bio blauwe bessen naar de Scandinavische landen als Denemarken en Zweden. "We vinden het belangrijk dat de bio blauwe bessen van hoge kwaliteit zijn, en met de blauwe bessen zitten we op dit niveau. Bio is vaak wat minder, maar we streven ernaar om gelijkwaardig of zelfs beter te zijn dan conventioneel", aldus Piet. 



Zachtfruit
De consumptie van blauwe bessen is in Zuid-Europa gering, al is het wel aan het stijgen. "Frankrijk begrijpt de consumptie van blauwe bessen nog niet. In België en Nederland hebben we het over zachtfruit en in Frankrijk hebben ze het over 'fruits rouges'. Blauwe bessen zijn er nog niet zo populair en opgenomen in consumptiepatroon zoals in Noord–Europa", vertelt Piet. "De populariteit van blauwe bessen in België is voor een deel te danken aan Albert Heijn, die via Delhaize de blauwe bes goed heeft gepromoot. 



De beschikbaarheid van blauwe bessen over de hele wereld is zeer groot. "Dit zorgt ervoor dat de kasproductie van blauwe bessen langzaam gaat verdwijnen. Kasproductie is veel te duur en de meerprijs van blauwe bessen uit de kas wordt veel te laag. Als we kijken naar het veranderende weer zien we wel dat er iets gaat veranderen in de blauwe bessen teelt. Het weer wordt steeds extremer met regen en hagelbuien. Telers zullen hun velden moeten gaan overkappen om de oogst te beschermen", aldus de inkoper. 



Van het aantal blauwe bessen (bio en conventioneel) gaat 80-85% naar de retail. Veel retailers hebben naast de conventionele ook de bio bessen in het assortiment. "Zo populair als blauwe bessen zijn geworden zullen de rode dit niet meer worden. De consumptie neemt alleen maar af en het aantal telers ook. Het aantal telers van bio blauwe bessen blijft juist toenemen. Volgend jaar hebben we in Nederland ook 17 hectare extra productie van bio blauwe bessen, omdat veel telers overstappen op bio", besluit Piet. 


Voor meer informatie:
Piet Meerkerk
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer 
+32 33170660