Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Goede citroenenmarkt stuwt omzet Limoneira in Q2

Tholen – Dankzij de goede citroenenmarkt zag het Amerikaanse Limoneira in het tweede kwartaal van dit boekjaar (eindigend op 30 april) de omzet met 17% stijgen. Het bedrijf, dat naast de AGF-handel ook in vastgoed actief is, sluit het kwartaal af met een omzet van 43,1 miljoen dollar. Dat blijkt uit de presentatie van de kwartaalcijfers.

Voor het onderdeel Agribusiness kwam steeg de omzet in het tweede kwartaal van 35,4 miljoen dollar vorig jaar naar 41,9 miljoen dollar dit jaar. De citroenenhandel levert veruit het grootste aandeel in de omzet: 33,6 miljoen dollar. In het tweede kwartaal van 2017 kwam de citroenenomzet uit op 26,2 miljoen dollar. De stijging is vooral het gevolg van een groter volume en een hogere prijs in vergelijking met het voorgaande jaar. Limoneira verkocht ongeveer 1.157.000 dozen citroenen tegen een gemiddelde prijs van 23,42 dollar in het tweede kwartaal. Een jaar eerder werden 985.000 dozen tegen gemiddeld 21,50 dollar verkocht.

De omzet voor avocado's bleef steken op 0,9 miljoen dollar. Een forse daling ten opzichte van de 2 miljoen dollar die een jaar eerder geboekt werd. Die daling wordt vooral veroorzaakt door een lagere gemiddelde prijs en een kleiner volume in vergelijking met 2017.

Voor de sinaasappelen kwam de omzet uit op 5,2 miljoen dollar. Dat is een stijging ten opzichte van de 4,9 miljoen dollar die een jaar eerder werd omgezet. De hogere gemiddelde prijs over het tweede kwartaal compenseerde het kleinere volume ruimschoots. Daarnaast werd er nog 2,1 miljoen dollar omzet gehaald met de verkoop van specialty citrus en andere producten. Een jaar eerder haalde die groep een omzet van 2,3 miljoen dollar.

Voor het vastgoedonderdeel daalde de omzet van 1,3 miljoen dollar huurinkomsten. Een jaar eerder was dat nog 1,5 miljoen dollar. Het bedrijf zag de kosten oplopen tot 33,8 miljoen dollar (2017: 30,7 mln dollar). Hogere verpakkings-, oogst- en teeltkosten in de tak agribusiness zijn de belangrijkste drijfveer voor de opgelopen kosten.

Met de cijfers over het tweede kwartaal kan ook de balans opgemaakt worden voor het eerste half jaar van het boekjaar. De omzet kwam uit op 74,7 miljoen dollar. Een jaar eerder was dat 65 miljoen dollar. EBITDA voor de eerste zes maanden staat op 11,2 miljoen dollar tegen 6,4 miljoen dollar een jaar eerder.

Limoneira verwacht dit jaar tussen de 3,1 en 3,3 miljoen dozen citroenen te verkopen tegen een gemiddelde prijs van 24,50 dollar per doos. Voor avocado's wordt een verkoop van 2,7 tot 2,9 miljoen kilo (6,0-6,5 mln pound) geraamd tegen een gemiddelde prijs van 1,30 dollar per pound.

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018