Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

een overzicht

Chileense appelexport laat flinke stijging zien

De geaccumuleerde verlading tot week 22 is 11% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. 

De Chileense appelexport vertoont een voortgang van ongeveer 60%, ondanks de trage start, waarbij de export tot maart onder het gemiddelde niveau lag. Gedurende april en mei nam de export echter weer toe. Het lag tot week 22 5% boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar. 

De groei werd alleen gezien in de export naar Europa en Azië. In Europa was de groei te danken aan de strenge vorst van vorig jaar die de appeloogst in veel Europese landen schade toegebracht heeft. Hierdoor bereikten de appelvoorraden het laagste punt van de voorbije negen jaar, blijkt uit gegevens van WAPA. In Azië zorgde de export naar India voor groei. Dit land heeft haar import van Chileense appelen aanzienlijk verhoogd, en dan met name van Royal Gala en Red Delicious. Uit de cijfers van week 22 blijkt dat er 51.083 ton werden geëxporteerd wat een stijging van 122% ten opzichte van vorig jaar inhoudt en 85% boven het gemiddelde van de export van de voorgaande vijf jaar ligt. 

Anderzijds vertoonde de export van Chileense appelen naar de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika (grootste afzetmarkt) een daling ten opzichte van vorig jaar en het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Op de Noord-Amerikaanse markt is de daling te wijten aan een tegenovergestelde situatie dan die in Europa. Het seizoen 2017-2018 leverde in staten zoals Washington, New York en Michigan namelijk grote volumes op. De appelvoorraden waren het hoogst van de laatste tien jaar, blijkt uit gegevens van WAPA. Dit was terug te zien in de Chileense export. In week 22 bleek dat er 35.583 ton appelen waren verladen, wat 31% minder is dan vorig jaar en 38% minder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. 

Tot week 22 werd de export gedomineerd door traditionele rassen (Gala, Red Delicious en Granny Smith). De toename van de export van Crisp Pink/Pink Lady en nieuwe rassen zoals Ambrosia, Kanzi en Jazz is opvallend. 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018