Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Warm weer zorgt voor groot aanbod en lage AGF-prijzen in Polen

Na twee moeilijke jaren wijst alles erop dat Poolse appeltelers dit jaar een normaal tot goed seizoen tegemoet kunnen zien. Het weer was dit jaar goed en er hebben zich begin mei, toen de bomen in bloei stonden, geen problemen met vorst voorgedaan. 

"De hoge prijzen van vorig seizoen, die het gevolg waren van het krappe aanbod, zullen zich dit seizoen niet herhalen. Voor alle fruitsoorten is het seizoen eerder van start gegaan vanwege het warme weer en er worden ook grotere volumes verwacht, wat de prijzen onder druk zal zetten. De appelvoorraden van vorig jaar zijn nagenoeg uitgeput maar grote telers profiteren nog steeds van de hogere prijzen die zij krijgen voor hun appelen uit bewaring," vertelt Dariusz Turek van Consorfrut.Ondanks dat er rekening gehouden wordt met een hogere productie is het areaal nauwelijks gegroeid, vooral niet na de invoering van de Russische boycot een paar jaar geleden. 

De meeste appelen van Cosortfrut, evenals haar tomaten, ijsbergsla, bloemkool en broccoli, zijn bestemd voor EU-landen zoals Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië en Griekenland. Dariusz vertelt dat het bedrijf zich het komende seizoen ook op Afrika zal richten maar hier wordt nog aan gewerkt. 

Overvloedige aanvoer raakt tomatentelers
Het is geen makkelijk jaar voor telers van kastomaten vanwege de grote volumes op de binnenlandse markt, die ook uit Nederland afkomstig zijn. "Het warme weer heeft voor een overvloedige aanvoer van tomaten gezorgd en niet alleen hier. In Nederland is de situatie hetzelfde en hierdoor zijn de prijzen sterk gedaald. De prijzen waren bij aanvang van het seizoen hoog, wat normaal is. De laatste twee maanden zijn ze echter heel laag, niet alleen voor onze gewone ronde tomaten maar ook voor de roze rassen," vervolgt Dariusz. 

De prijzen zullen de komende weken naar verwachting nog verder dalen omdat het volle grondseizoen dan weer begint. Volle grondtomaten worden met name op traditionele markten verkocht, waar Poolse consumenten nog altijd graag hun verse groenten kopen. Dariusz vertelt dat in de retail de beslissing in eerste instantie afhangt van de prijs en dat de smaak op de tweede plaats komt. De markt is echter aan het veranderen en er zijn steeds meer roze tomaten in het supermarktschap te vinden. 

Voor meer informatie:
Dariusz Turek
Consorfrut
Tel:+48 12 342 01 00
Fax: +48 12 342 01 10

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018