Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Consumenten hebben recht te weten waar hun voeding vandaan komt

Marko Kozjak, medeoprichter van het platform Veemee voor traceerbaarheid van voeding, nam recentelijk een grote stap door zijn baan als directeur aanbestedingen en sales op te zeggen om zich volledig te kunnen richten op Veemee.

"We zijn ons bedrijf in 2016 in Kroatië gestart met het idee om op een neutrale manier standaard informatie over AGF met consumenten te delen volgens een Producent Identiteit. Telers en bedrijven geven ons een QR code die via een gratis app gescand kan worden. We willen het vertrouwen teruggeven aan de telers," vertelt Marko.


VeeMee oprichters Marko Kozjak (links) en Nikola Vido (rechts).

Naast het creëren van een app voor traceerbaarheid is het bedrijf een tweede project gestart met het doel voedingsverspilling te bestrijden.

"Ons uitgangspunt is altijd geweest om de goede oplossing te vinden voor wat zich in de groenten- en fruitsector afspeelt. Hierbij willen we het internet gebruiken. We zijn begonnen om voedingsverspilling in supermarkten tegen te gaan. Naar mijn ervaring kan één enkel bedrijf een verspilling van 5000 ton per jaar opleveren. Moet je nagaan wat dat betekent voor heel Europa," zegt Marko.

"Retailers weigeren over het algemeen een vrachtwagen wanneer 3% van de producten niet in orde is. Dit hoeft niet alleen vanwege kwaliteits- of cosmetische problemen te zijn, maar kan ook gaan om verkeerde labels of verpakkingen. Wij hebben de oplossing bedacht om de lading te onderzoeken en sorteren of opnieuw te verpakken en binnen 24 uur verkoopbaar te maken. Deze oplossing is van grote waarde, want moet je je voorstellen dat een lading terug moet naar Spanje of nog verder weg om bij aankomst daar vernietigd te worden. De producten die echt niet meer te redden zijn voor de verkoop, maar nog wel goed eetbaar zijn, kunnen doorgesluisd worden naar de minderbedeelden."

Momenteel opereert VeeMee in Kroatië, Slovenië en Servië.

"We zijn hard aan het werk om partnerschappen te sluiten in landen als Nederland, Duitsland, Spanje en Italië. Soms lopen we aan tegen het feit dat handelaren een beetje aarzelen om de herkomst van hun product prijs te geven. Ik denk dat dit niet gefundeerd is en dat consumenten het recht hebben om te weten waar hun verse groenten en fruit vandaan komen. Daarom zijn er aan onze diensten voor consumenten geen kosten verbonden en is de informatie in het Engels, zodat iedereen er gemakkelijk bij kan."

Voor meer informatie:

Marko Kozjak
VeeMee
Tel: +385 998080565
Fax: +385 998080565

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018