Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Citroenen lichtpuntje op overzeese citrusmarkt"

Tholen - Van een overweldigende start van het overzeese citrusseizoen is geen sprake. Hoewel van de meeste citrussoorten een normale oogst wordt verwacht en de kwaliteit geen problemen geeft. De prijzen van de sinaasappelen lagen deze week op een historisch dieptepunt, van de mandarijnen is een tweedeling in de markt. Ondanks minder verladingen naar Europa liggen de grapefruitprijzen ook op een lager niveau en eigenlijk ontwikkelt alleen de citroenenmarkt zich redelijk positief. Eddy Kreukniet van Exsa Europe geeft een update."De sinaasappelmarkt heeft de afgelopen maanden zwaar onder druk te staan als gevolg van een overaanbod van met name Egyptisch fruit. Prijzen lagen op een historisch dieptepunt", vertelt Eddy. "In de statistieken zien we dat de Europeanen goed hun best hebben gedaan om de Zuid-Afrikanen af te remmen. Hierdoor zijn de overzeese seizoenen vertraagd. Inmiddels gaan de klanten op zoek naar een kwalitatief beter alternatief en komt er meer vraag naar Zuid-Afrikaanse sinaasappelen, als is de sprong naar normalere prijzen nog altijd heel flink."

In de mandarijnen zien we een tweedeling in de markt. Over het algemeen is de consumptie van Satsuma's dramatisch geweest de afgelopen weken, waarschijnlijk grotendeels als gevolg van het warme weer en het alternatieve zomerfruit dat beschikbaar is. Nog altijd zijn er zeeën aan Satsuma's op voorraad en die prijzen liggen op een erg laag niveau", vertelt Eddy. "Anderzijds zien we bij varieteiten als Nova's en Clementines dat er niet teveel aanbod is en dat vraag en aanbod goed in balans zijn. Van deze variëteiten zal het aanbod ook de komende weken niet al te groot zijn."

"Bij grapefruit is er sprake van een vreemde markt. Hoewel er 10-15% minder fruit naar Europa is verladen, resulteert dat niet in een marktopleving. Je zou minimaal dezelfde markt als vorig jaar verwachten, maar de situatie is een stuk negatiever. Hier kunnen wij onze vinger niet precies achter leggen. Wel zie je een verschuiving naar een groter aanbod kleinvallend fruit", aldus Eddy.

Tot slot noemt hij de citroenenmarkt redelijk positief. "Spanje is dit jaar daadwerkelijk eerder van de markt met de Verna's. We zien dat Zuid-Afrika meer verladen heeft naar Europa dan andere jaren. De prijzen zijn niet zo hoog als verwacht, maar liggen nog altijd op een goed niveau. Spanje zit in elk geval niet in de weg op de citroenenmarkt en we verwachten dan ook stabiele tot hooguit licht dalende prijzen."

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018