Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Antoine-Augustin Parmentier

Grootste aardappelvoorvechter in de geschiedenis gebruikte wetenschap en stunts

Antoine-Augustin Parmentier, geboren in 1737, werd apotheker in het Franse leger en bracht drie jaar door als Pruisische krijgsgevangene. Het gevangenisdieet bestond grotendeels uit aardappelen, die de Pruisen teelden maar waarop door de Fransen werd neergekeken. Toen hij vrijkwam werd de aardappel een obsessie voor Parmentier.

De aardappel werd in veel Europese landen met achterdocht bekeken. In Frankrijk werd het aan varkens gevoerd maar niet geschikt geacht voor menselijke consumptie. Volgens bijgeloof was het giftig of veroorzaakte het lepra. De ondergrondse afkomst was ook niet goed voor zijn reputatie. Aardappelen werden dus niet in grote volumes geteeld of verkocht.

Maar na drie jaar aardappeldieet en een intacte gezondheid ging Parmentier aan het werk om te bewijzen dat zijn eigen ervaring geen uitzondering was. Dit was tijdens de Verlichting en experimenten en onderzoek waren de nieuwe norm. Door deze wetenschappelijke aanpak te combineren met show slaagde Parmentier aardappelen op het Europese menu te krijgen.

Hij bezocht eerst wetenschappelijke instellingen en de Faculteit Geneeskunde in Parijs. Hij wilde een officiële verklaring dat aardappelen niet zo gevaarlijk waren als de Fransen geloofden.Hongersnood was een terugkerend probleem en na de mislukte oogst van 1770 bood de Academie van Besançon een prijs aan voor voorstellen om het probleem aan te pakken. Parmentier won met zijn aardappels verdedigende essay over 'voedende groenten die in tijden van nood gewone voedingsmiddelen kunnen vervangen' en wijdde het bedrag aan nog grondiger onderzoek van het potentieel van de aardappel.

Maar volgens atlasobscura.com nam hij ook zijn toevlucht tot stunts om het bewustzijn over de aardappel te vergroten. Hij organiseerde diners waar de aardappel centraal stond en op verschillende manieren in meer dan 20 gangen werd aangeboden. Parmentier is nog steeds bekend in Frankrijk, waar een aantal gerechten zijn naam dragen. Toen hij in 1813 stierf, werd hij begraven op de Père Lachaise begraafplaats in Parijs. Nu nog wordt zijn graf omgeven door aardappelplanten en legt men zo nu en dan een aardappel op het graf van de grote aardappelvoorvechter.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018