Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado

Zijn dan toch de grenzen van de avocadomarkt bereikt? Met de grote aanvoer uit vooral Peru en Zuid-Afrika heerst in Europa en de VS het gevoel dat er een overschot ontstaan is. De prijzen staan onder druk, zo melden handelaren. Wellicht kan juni enige verlichting bieden. Deze maand is uitgeroepen tot World Avocado Month. Wereldwijd wordt de exoot gepromoot. In de productielanden is geen sprake van een mineurstemming. Areaal en productie groeien en nieuwe exportmarkten, vooral in Azië, worden geopend. Alleen in Zuid-Afrika lijken exporteurs zich iets aan te trekken van het dreigende overschot in Europa. De sector nam gas terug in de export om de clash met Peru niet te heftig te maken.

Dit jaar wordt er wereldwijd een record van 3,2 miljoen ton avocado's geoogst. Mexico blijft de grootse producent met bijna 1,9 miljoen ton (60%) van het totaal. Andere grote producenten van de Hass avocado zijn Peru (13%), Chili (7%), Californië (5%), Zuid-Afrika(4%), Colombia (3%), Israël (3%), Australië (2%) en Spanje (1%). Het areaal staat volgens de statistieken op 361.000 hectare wereldwijd. In Peru, Colombia en Zuid-Afrika blijft de productie groeien. Ondertussen belemmert droogte de verdere groei in onder andere Chili, Spanje, Californië en Israël. Brazilië en Kenia bieden nog veel ruimte voor groei. Daarnaast komen nieuwe productielanden op, zoals Guatemala, Marokko, Filipijnen, China en India.

Op zich is de avocadomarkt overzichtelijk, in ieder geval voor de Zuid-Amerikaanse productielanden. Colombia, Brazilië, Peru, Chili en Argentinië zijn de grootste producenten. Chili heeft een goed ontwikkelde industrie, maar Peru is de grootste exporteur. Het land exporteert 60% van de oogst. Colombia is de rijzende ster. De belangrijkste afzetmarkten zijn Europa en de VS, al is er op die laatste markt concurrentie uit Mexico. Chili en Peru hebben sinds kort toegang tot de Aziatische markt, waar de sector groeit.



Mexico kijkt verder de wereld in
Hoe de relatie met de VS zich ook gaat ontwikkelen, exporteurs hebben vertrouwen in de groeiende verkoop in andere markten. De sector vreest enerzijds wel de gevolgen van een handelsoorlog, maar er is ook vertrouwen in nieuwe markten. Als de VS tarieven instellen op de import van het 'groene goud' kunnen meer exporteurs naar alternatieve markten zoeken. Dat zou wel concurrentie tussen de verschillende teeltgebieden in Mexico kunnen opleveren. De exporteurs kijken onder andere naar China, waar de consumptie snel groeit. In 2014 importeerde China 400 ton Mexicaanse avocado (allen uit Michoacán), in 2017 was dat cijfer opgelopen tot 14.000 ton. Telers in de regio Jalisco richten zich al langer op de wereldmarkt. Vorig jaar exporteerde die regio 90.000 ton naar 20 landen. Voor dit jaar is een export van 110.000 ton geraamd. Canada, Frankrijk, Spanje, Nederland, Engeland, België en Japan zijn momenteel de belangrijkste exportmarkten.

Dankzij het handelsakkoord CPTPP of TPP-11 (voluit: The Broad and Progressive Agreement of the Trans-Pacific Partnership) kunnen exporteurs hun blik op de Australië en Nieuw-Zeeland richten. De twee landen zijn grote producenten in de regio, maar hebben ook een afgebakend seizoen in combinatie met een groeiende vraag. Daarom zien exporteurs kansen in die markten. Deze markten zijn wel lastig toegankelijk vanwege de fytosanitaire eisen, maar de onderhandelingen over deze protocollen lopen. In Azië is Japan een grote markt en ook Singapore is aantrekkelijk.

Wordt Colombia tweede grootse Hass-producent?

Het Zuid-Amerikaanse land heeft de potentie om uit te groeien tot de tweede grootste producent van Hass avocado's ter wereld. Naar verwachting kan het land die positie binnen tien jaar bereiken als het groeipercentage van areaal en productie niet verandert. Jaarlijks wordt er tussen de 1.500 en 2.000 hectare aangeplant. In totaal telt het land 15.000 hectare avocado. Antioquia, Caldas en Tolima zijn de grootste productieregio's, maar de grootste groei wordt genoteerd in de regio Valley en aangrenzende regio's zoals Cauca, Huila en Putmayo. De VS opende de grenzen voor Colombiaanse avocado's, waarna steeds meer exporteurs zich op deze markt zijn gaan richten. De export groeit snel en avocado's zijn hard op weg naar de top in de ranglijst grootse exportproducten.

Brazilië werkt aan export

Bedrijven blijven investeren in de avocado's. Eind 2017 investeerde een bedrijf bijvoorbeeld in een optische sorteermachine om het proces te optimaliseren. De sector richt zich zowel op de ontwikkeling van de binnenlandse markt als op de export. Het grootste teeltbedrijf in het land oogstte vorig jaar zo'n 7.000 ton.

Honduras zet in op zelfvoorziening

Met een areaal van 560 hectare met verschillende avocadorassen staat Honduras niet bovenaan in de ranglijsten. Met de aanplant tot een areaal van 5.000 hectare moet er in ieder geval genoeg geteeld worden om de binnenlandse vraag te voldoen. Voor het overschot van de productie worden buurlanden, Europa en Azië genoemd als exportmarkten.

Chili: "hoge prijzen niet te rechtvaardigen"

De vertraagde aanvoer uit Peru heeft de prijzen in Chili doen oplopen. Het Chileense seizoen loopt van augustus tot april, waarna de markt ook afhankelijk is van de import. De hogere prijzen zijn echter niet te rechtvaardigen, zo verklaarde een teler. "Ik krijg die prijs niet betaald, maar als je in de supermarkt koopt, rekenen ze wel die hoge prijs." Naar verwachting zal de prijs tegen de start van het nieuwe seizoen weer dalen.

De verwachtingen voor het nieuwe seizoen zijn goed, met een volume van 245.000 ton. Het weer dit voorjaar was gunstig voor de ontwikkeling van het fruit. Per regio zijn er wel verschillen te zien. Valparaiso heeft bijvoorbeeld een minder goede oogst, maar dat verlies wordt gecompenseerd door de andere teeltgebieden. Voor de export moet het land rekening houden met Peru, dat dit jaar naar verwachting langer door gaat. Dat betekent dat Chili de export later kan oppakken, maar volgens een handelaar is dat goed voor de kwaliteit van het fruit.

Peru grote exporteur

Het seizoen loopt van april tot september. Daarmee is het land aan de markt op het moment dat Mexico minder product beschikbaar heeft. Het land speelt op verschillende continenten een belangrijke rol in de aanvoer van de exoot. Europa consumeerde in 2017 krap 463.000 ton, waarvan Peru 33% leverde. Daarmee was het land de belangrijkste partner, gevolgd door Chili (22%), Zuid0Afrika (9%) en Israël (14%). Dit jaar komt de consumptie nog hoger uit en zal ook het aandeel van Peru stijgen.

In de VS speelt Peru een kleinere rol als derde grootste handelspartner na Mexico (79%) en Californië (9%). Peru heeft daar een aandeel van 6%, wat overeen komt met 64.285 ton.

Dominicaanse Republiek kiest voor alternatieve rassen

Op het Caribische eiland wordt jaarrond avocado's geteeld. Er zijn 20 verschillende rassen beschikbaar. Dominicaanse Republiek is de tweede grootste producent van de avocado's, maar een groot deel blijft op de binnenlandse markt. Het land staat achtste op de ranglijst naar export. Op een areaal van 32.000 hectare wordt meer dan 300.000 ton avocado geoogst. Jaarlijks groeit de productie met 10%. Door de wereldwijde concurrentie kiezen telers vaker voor afwijkende rassen. Naast de Hass wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in de Maluma en de Mega Hass. Die rassen zijn aangeplant in een aantal regio's van het land. Op die manier proberen telers zich te onderscheiden.

Avocadoconflict aan grens Costa Rica

Zo'n 23.00 kilo avocado's uit Mexico warden onlangs aan de grens met Costa Rica tegengehouden. Volgens de autoriteiten van het Centraal-Amerikaanse land voldeed de bijgevoegde certificering niet. In februari paste het land de regels aan voor drie landen die sinds 2015 geboycot werden. Voor deze landen werden drie opties gegeven om de avocado's toch te kunnen exporteren. Het bijvoegen van een certificaat dat meldt dat het fruit geen sunspot bij zich draagt is er een van. Volgens Costa Rica voldeed het certificaat niet omdat het was afgegeven door een onbevoegde instantie. Mexico beweert het tegenovergestelde.

Zuid-Afrika neemt gas terug in export
Nadat er vroeg in het seizoen veel volume is geëxporteerd, onder andere doordat Peru later was, houdt de sector momenteel de hand op de knip als het om de export naar Europa gaat. Peruaanse volumes vullen de programma's in Europa. Het Zuid-Amerikaanse land exporteert ongeveer vier keer meer dan Zuid-Afrika. Sommige Zuid-Afrikaanse exporteurs willen in de komende vier tot vijf weken het volume opvoeren. De Hass krijgt doorgaans een betere prijs dan de greenskins. Ongeveer de helft van de greenskins op de Europese markt komen uit Zuid-Afrika. Dit jaar wordt een oogst van 72.000 ton verwacht. Telers zijn tevreden met de kwaliteit en maatvoering. Het areaal is dit jaar met ongeveer 1.000 hectare gestegen.

Nederland: Markt Hass-avocado's onder druk, zorgt avocadomaand voor opleving?
De Greenskins-markt is momenteel redelijk stabiel. Na grote aanvoer in kleine maten vanuit Kenia en Zuid-Afrika, die heeft geleid tot lage prijzen voor kleine maten, is de situatie nu genormaliseerd. De grove maten daarentegen waren schaars en daardoor duurder. Er wordt meer grove maten aanvoer verwacht in Fuerte en Ryans uit Zuid-Afrika. De Hass avocadomarkt staat momenteel onder druk. Er komen grote volumes uit Peru en Zuid-Afrika en met name kleine maten lopen moeizaam. De prijzen voor kleine maten Hass zijn op een zeer laag niveau. Hopelijk gaat bovenstaande situatie veranderen, want World Avocado Organisation heeft juni uitgeroepen tot 'avocadomaand'. Meerdere retailers hebben in dat verband grootschalige acties en marketingcampagnes opgetuigd.

België: hoge aanvoer resulteert in lage prijzen

De aanvoer van avocado's is op dit moment erg hoog. Er zijn grote volumes afkomstig uit Peru en Zuid-Afrika. De landen hebben dit jaar een bumper crop en een on-year en dit zorgt voor hele grote volumes. Als gevolg van de grote volumes zijn de prijzen ten opzichte van vorige jaar erg laag. Juni is een promotiemaand voor avocado's, als gevolg van de lage prijzen. De Hass avocado wordt in België het meest geconsumeerd, bijna geen groene avocado's.

Duitse markt groeit 22%

Ook in Duitsland staat juni in het teken van de avocado en worden verschillende promoties opgetuigd. De Duitse markt is goed voor 510 miljoen kilo. Daarnaast groeit de markt met 22%, waarmee Duitsland de snelst groeiende markt van Europa is. Een importeur vertelt dat er veel avocado's in voorraad liggen en de afzet terug loopt. Door de grote import staan de prijzen onder druk. Momenteel zou de vraag naar de avocado's kleiner zijn dan de aanvoer uit Peru, dat naast Zuid-Afrika een belangrijke leverancier is.

Poolse markt groeit, maar niet voor ready-to-eat

De vraag naar avocado's blijft groeien, daardoor kon een handelaar dit jaar voor het eerst direct importeren uit de productielanden. Voorheen werd de exoot ingevoerd via Nederland. De afgelopen jaren is de markt met dubbele cijfers gegroeid. De ready-to-eat markt is nog volop in ontwikkeling. "Consumenten kopen nog liever het onrijpe fruit. Dat is jammer, want onze leverancier heeft ons gevlogen ready-to-eat avocado's aangeboden," vertelt een handelaar. "Maar het is nog te vroeg voor veel consumenten om die producten te kopen." Tot week 18 waren de prijzen hoog, met een goede kwaliteit en aanvoer uit onder meer Peru. Sindsdien zijn de prijzen 40% gedaald en is ook Kenia aan de markt gekomen. De supermarkten betalen echter nog een goede prijs van rond de 9 euro per kilo en naar verwachting zullen de prijzen weer stijgen.

Groeiende teelt in Italië

Tussen 2007 en 2016 is de markt voor exotisch fruit exponentieel gegroeid. De markt voor avocado's groeide met maar liefst 150%. In Spanje en Zuid-Italië werd begonnen met de teelt van dit fruit. De grotere beschikbaarheid en de kortere transporttijd lieten de consumptie verder groeien. Ook de focus op gezonde voeding pakte goed uit voor de avocado. Desondanks biedt de markt nog veel ruimte voor groei, ook in Italië.

Italië is met 260 hectare de derde producent in Europa en moet Spanje (10.000 ha) en Griekenland (1.000 ha) voor zich dulden. Vrijwel het volledige Italiaanse areaal (200 ha) is op Sicilië te vinden. Het seizoen op het eiland is inmiddels afgesloten. De oogst begint halverwege november en loopt door tot maart/april. Ook hier is de Hass het vlaggenschip van de productie. Een teler vertelt dat de vraag blijft stijgen en dat de avocado geen trend is. "De vraag is groter dan de aanvoer en ook wij krijgen meer vraag dan we telen." Volgens de teler heeft de consument ook oog voor de gezondheidsaspecten van het fruit en kijken ze verder dan een kleurrijke verpakking.

De laatste drie jaar is de e-commerce belangrijke geworden voor de avocado's in Italië. Een teler vertelt dat hij de afgelopen twee jaar meer buiten Italië heeft verkocht dan op de binnenlandse markt. "Op groothandelsniveau hebben we meer in Frankrijk verkocht dan in Italië." Voor horeca is Italië wel de grootste markt. Het nieuwe seizoen start in oktober en de verwachtingen zijn vooralsnog goed. "Weer een goed jaar, de bomen hangen momenteel vol met fruit."

Griekenland: prijzen onder druk

Het seizoen werd in april afgesloten, waarna de handel overging op de import van onder andere Zuid-Afrikaanse Pinkerton. Het nieuwe seizoen begint in oktober. Momenteel is er een grote aanvoer, waardoor de prijzen onder druk staan. Volgens een handelaar zakt de vraag in deze tijd van het jaar altijd in tot de Griekse avocado's weer beschikbaar zijn.

Spaans areaal blijft groeien

De laatste Spaanse avocado's werden een maand geleden verkocht tegen een prijs van 3,40 euro per kilo op het veld. Op dit moment is er import beschikbaar, vooral uit Peru. Dat land domineert de Europese markt na het Zuid-Afrikaanse seizoen. "De grote aanvoer vanuit Peru, dat dit jaar 20% meer geoogst heeft, in combinatie met de productie uit Zuid-Afrika, Kenia en Colombia resulteren sinds mei in een overschot," vertelt een handelaar. In de komende weken zal de aanvoer afnemen, aangezien Zuid-Afrika en Colombia het seizoen afsluiten. De handelaar is blij dat de Peruaanse oogst dit jaar vertraagd is en dat het land ook kansen ziet in Azië en Chili.

De meeste Europese avocado's worden in Spanje geteeld. Het land telt 10.000 hectare avocadoteelt, goed voor 6.000 ton per hectare. Zo'n 12% van die productie is te vinden op de Canarische eilanden. Het grootste teeltgebied is Axarquía de Málaga. Het areaal kan daar niet verder stijgen door watertekorten en de extreem hoge prijzen voor de laatste stukken grond. Als gevolg daarvan groeit het areaal in Valencia, Cadiz en Portugal. Ook in Huelva zijn de eerste bomen geplant. Andere Spaanse bedrijven openen dochterondernemingen in Peru om daarmee een jaarrond aanbod te realiseren.

Amerikaanse handel vreest overschot

De Amerikaanse markt nadert een transitieperiode. Momenteel zijn de laatste avocado's van de Mexicaanse oogst in maart op de markt. "Veel avocado's die ik nu zie zijn donkerder," vertelt een handelaar. "Ze hebben langer aan de boom gehangen, dus ze moeten verkocht worden." Over de aanvoer heeft de handel geen klagen. Mexico heeft dit jaar een goede oogst. Een andere handelaar is minder positief over het Mexicaans product: "Het fruit had een maand geleden geplukt moeten worden. De avocado's zijn rijp en hebben een hoog oliegehalte." Volgens de handelaar heeft dat ook te maken met de grote oogst dit jaar. Sommige telers hebben moeite om het grote volume geplukt te krijgen.

Daarmee is de markt afwachtend geworden, aangezien ook andere landen aan de markt zijn. "Ik weet niet hoe lang Mexico door kan gaan, het is de vraag of ze zich aanpassen aan de volumes die uit Peru en Californië op de markt komen," verklaart een importeur. Hij vertelt dit jaar ruim 22 miljoen kilo (50 mln lbs) per week vermarkt te hebben. Het is de vraag hoe lang de markt zo'n groot volume aan kan.

Ook het seizoen in Californië verloopt goed. Momenteel is iets minder dan de helft van de oogst binnen. Een handelaar verwacht wekelijks ongeveer 6 tot 7 miljoen kilo (13-15 mln lbs) uit de staat. Daarnaast is ook het seizoen in Peru begonnen en zijn de eerste volumes naar de VS verscheept. Veel van deze volumes zijn op contract verkocht aan de retail, maar het Zuid-Amerikaanse land zal tot augustus een rol blijven spelen in de markt.

Al die factoren samen zetten de prijzen onder druk. Het hangt allemaal van de aanvoer af, betoogt een handelaar. Als het lukt om de aanvoer in balans te houden, zijn prijzen rond de 30 dollar mogelijk. Maar als de markt overspoelt blijft worden met de ruim 22 miljoen kilo per week, kan de prijsdruk verder oplopen.

Australië: laagste prijzen in 5 jaar

Het seizoen is net overgegaan van de Shepard naar de Hass avocado. In de komende weken volgen de Westelijke staten. Volgens de brancheorganisatie is de consumptie gegroeid tot 3,5 kilo per capita per jaar. Telers willen de markt verder laten groeien met een betere kwaliteit en nieuwe afzetgebieden. Volgens een handelaar komt er in de komende maanden veel goede kwaliteit op de markt. Sommige regio's hebben veel grote maten beschikbaar. Door de grote beschikbaarheid van het fruit staan de prijzen onder druk. Volgens een teler zijn ze in vijf jaar niet zo laag geweest. De toegang tot Japan is welkom. De Australische Hass mogen nu ook naar Japan geëxporteerd worden. Als de productie met dezelfde snelheid blijft groeien, zijn er in de toekomst meer afzetmarkten nodig.

China: eerste grootschalige teeltprojecten gestart

De vraag naar avocado's groeit en de concurrentie in die markt neemt toe. Chili en Mexico, de twee belangrijkste exporteurs voor China, beconcurreren elkaar. In maart van dit jaar voorspelde Mexico dat China in de komende tien jaar de Amerikaanse markt voorbij zal streven in volume. Peru verdubbelde vorig jaar de export in vergelijking tot het seizoen 2016. Ook dit jaar wordt groei verwacht. Nieuw-Zeeland zet ook in op toegang tot China. In januari opende China de grenzen voor de eilandengroep en naar verwachting zal de import uit Nieuw-Zeeland alleen maar stijgen.

Ondertussen wordt er ook geïnvesteerd in de binnenlandse teelt. De laatste twee jaar is er een grote verschuiving geweest. De verkoop van gerijpte avocado's stijgt snel. Daarnaast werd vorig jaar een eerste rijpcentrum voor avocado's geopend in Shanghai. Dit jaar moet een tweede rijpcentrum geopend worden in het zuiden van het land. Ook wordt er geïnvesteerd in de binnenlandse teelt.