Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Schotse fruittelers gaan zelf naar Bulgarije

Europese fruitplukkers mijden Groot-Brittannië

Wervingsbureaus waarschuwen dat ze het aantal arbeiders dat Britse telers nodig hebben om hun groenten en fruit te plukken, niet kunnen waarborgen. Meer dan de helft van deze bureaus kon de benodigde arbeidskrachten niet vinden, zegt de Association of Labour Providers. De National Farmers Union verklaarde dat er vorig jaar 17% minder seizoensarbeiders kwamen. Dit leidde ertoe dat waardevolle producten op de plantages ongeoogst wegrotten.

De Britse tuinbouwsector heeft jaarlijks 80.000 seizoensarbeiders nodig. Negenennegentig procent van de seizoenarbeiders op Britse teeltbedrijven komt uit Oost-Europa. Twee derde hiervan is Roemeens en Bulgaars.

AG Recruitment and Management uit Kent werkt in Roemenië om arbeiders te leveren aan tachtig telers in het Verenigd Koninkrijk. In de loop van de volgende maanden moet het 4.000 mensen vinden om aardbeien, frambozen en uiteindelijk appelen en peren te plukken. Het bureau is echter ver verwijderd van dat doelwit. Mededirecteur Estera Amesz zegt dat het aantal mensen dat in Groot-Brittannië wil werken sterk is gedaald na de Brexit. Belangrijke redenen waren de daling van de waarde van de Britse pond en de onzekerheid; mensen weten niet zeker welke documenten ze nu nodig hebben.

Schotse fruittelers reizen zelfs naar Bulgarije om werkzoekenden te zoeken, omdat telers hebben gewaarschuwd dat de tekortschietende arbeidstekorten de Schotse zachtfruitsector kunnen verwoesten. De sector is goed voor 100 miljoen Britse pond per jaar en is gesitueerd rondom de oostkust, inclusief Fife en Angus en Perthshire.

Tim Stockwell van Barnsmuir Farm nabij Crail in North East Fife komt ongeveer 10% tekort dan het 350-koppige team dat dit jaar nodig is voor het plukken van aardbeien en frambozen. Stockwell: "Ik ging naar Bulgarije om mensen te werven en om daar een presentatie te geven voor onze teeltbedrijven. Dat hielp wel, maar het ziet er nog steeds naar uit dat we een tekort zullen hebben. Het is de eerste keer dat ik er naartoe ben geweest, maar ik weet van andere teeltbedrijven die daar naartoe gaan. '

Bron: bbc.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018