Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Staking Zuid-Afrika beëindigd, telers akkoord met nieuw uurloon

De staking in Sundays River Valley is voorbij. Het Sundays River Valley Citrus Producer Forum is akkoord gegaan met het minimum uurloon van €1,30 waar de stakers om vroegen. Het nieuwe loon gaat vanaf vandaag in en zal twee jaar geldig blijven. 

In een verklaring van het Sundays River Valley Citrus Producers Forum staat dat de South African National Civic Organisation (SANCO) niet door het Forum erkend als onderhandelingspartner van de werknemers omdat er al vakbonden bestaan. Om deze reden is de Provinciale afgevaardigde van Landbouw, Xolile Nqata, opgetreden als tussenpersoon om overeenstemming tussen beide partijen tot stand te brengen. Zijn ministerie zal de naleving van de afspraken controleren. 

"Het is betreurenswaardig dat er zoveel geweld in de Valley geweest is maar we willen ons nu op het positieve richten en kijken er naar uit onze werknemers vandaag opnieuw op de werkvloer te mogen verwelkomen," vertelt Hannes de Waal, voorzitter van het Sundays River Valley Citrus Producers Forum. 


Nova's en Navels staan klaar om verpakt te worden bij een pakstation in Sundays River Valley

De stad is rustiger dan gisteren toen de politie traangas moest gebruiken tegen actievoerders die de wegen naar Moses Mabhida blokkeerden. De geruchten dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen tijdens de protesten zijn ongegrond. De Zuid-Afrikaanse politie is wel nog steeds zichtbaar aanwezig. 

Het Agricultural Business Chamber congres 2018 ging vandaag in Port Elizabeth van start, wat in de buurt van Sundays River Valley is. Leiders van deze invloedrijke ondernemerskamer hebben met het Sundays River Producers Forum gesproken over de staking. De citrussector zal dit evenement ongetwijfeld aangrijpen om het huidige arbeidsklimaat onder de aandacht van overheidsfunctionarissen te brengen, waaronder de plaatsvervangend minister van het ministerie van Landbouw, Mike Mlengana, die ook op het congres aanwezig zal zijn. 

Het thema van het congres luidt 'Onzekerheid creëert kansen', wat zeer toepasselijk is gezien de huidige ontwikkelingen in Sundays River Valley.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018