Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sjan van Gorsel, Reijnpack:

"Steeds nieuwe uitdagingen in witlof"

Tholen - "De prijsvorming in witlof blijft dit jaar wat achter bij vorig jaar. Vorig jaar heeft witlof geprofiteerd van de weersomstandigheden in Zuid-Europa, waar toen veel producten door extreme weersomstandigheden verloren zijn gegaan. Dit jaar was dat niet echt aan de orde. Al merk je wel dat door het veranderende klimaat er meer extreme weersomstandigheden ontstaan. We zitten nu in de zaaitijd, dat is altijd spannend. Je hebt voldoende vocht in de ruggen nodig om de zaadjes te laten kiemen. Is het te droog, dan komen ze niet boven. En als ze dan boven staan en je krijgt er een stort- of hagelbui eroverheen, ben je ze alsnog kwijt en moet het perceel overgezaaid worden. Dit jaar komt dat regelmatig voor", vertelt Sjan van Gorsel van Reijnpack.



Roodlof
Reijnpack verkoopt eigen witlof in het merk Masterclass en zet voor het tweede jaar ook Roodlof op de markt. Sjan: "Daarmee heb je meer te bieden aan je klanten. Met roodlof moet je wel erg voorzichtig zijn, een klein overaanbod haalt de prijs al onderuit. De positieve keerzijde is, dat bij een klein tekort de prijs ook flink op kan lopen. Omdat we met roodlof nieuw in de markt waren, hebben we ervoor gekozen om dit product zoveel mogelijk verpakt aan te bieden, zoals we ook met ons witlof doen. Hierdoor hebben we nieuwe markten aan kunnen boren zodat we de andere roodloftelers in Nederland niet in het vaarwater zitten. Deze doen het roodlof meestal los in een doos. Het is bij ons ook mogelijk om een mix van witlof en roodlof te verpakken. Dit komt bijvoorbeeld leuk tot zijn recht in een salade."



Verpakken
Verpakkingen zijn op dit moment natuurlijk een heet hangijzer. "Onze verpakkingen zijn van kunststof, die zorgen ervoor dat het product langer houdbaar is en dus een langer uitstalleven heeft. We zijn ons aan het oriƫnteren of we ook composteerbare verpakkingsmaterialen hiervoor kunnen gebruiken. We willen zeker bijdragen aan een beter milieu. Als iedereen zijn afval gewoon netjes zou scheiden, zou er niets aan de hand zijn maar de praktijk wijst uit dat niet iedereen en zeker ook niet alle landen, dit doen. Maar ook als er composteerbare verpakkingsmaterialen komen, dan zal toch uiteindelijk de consument die in de GFT bak moeten doen."



Productie
"Wat de teelt betreft, is onze productie vrij constant dit jaar. Al ligt de opbrengst per vierkante meter wel lager dan vorig jaar als gevolg van grovere wortels. Aan het eind van het groeiseizoen op het veld is er een soort groeispurt ontstaan waardoor de wortels te grof zijn geworden. Omdat wij niet meer dan 175 gram witlof op een wortel mogen telen vanwege het verpakken, valt daardoor je opbrengst per bak lager uit. Zo is ieder jaar weer anders en krijg je steeds nieuwe uitdagingen", besluit Sjan.

Voor meer informatie:
Reijnpack
Sjan van Gorsel
Kwekerijweg 8
4675 PZ Sint-Philipsland
Tel: 0167-573148
Fax: 0167-572299