Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

FAO Directeur-Generaal José Graziano da Silva:

"Vrede is van fundamenteel belang om het aantal hongerige mensen te verminderen"

FAO directeur-generaal José Graziano da Silva wees tijdens een openingswoord voor de uitvoerende macht van de organisatie, de Raad, op de rol van oorlogen en conflicten met betrekking tot de wereldwijde honger en betreurde de stijging van militaire uitgaven.

"Landen moeten bedenken dat vrede en de beëindiging van conflicten van fundamenteel belang zijn om de hongercijfers omlaag te brengen. Als hoofd van een VN-organisatie, staat u mij toe te zeggen dat het wel erg frustrerend is om te zien dat het reguliere budget van de FAO al zeven jaar gelijk is gebleven, terwijl de wereldwijde militaire uitgaven blijven stijgen," zei hij.

Recente cijfers tonen aan dat na bijna een decennium dalen, het aantal mensen ter wereld dat door honger wordt getroffen weer stijgt. In 2016 waren er 815 miljoen chronisch ondervoede mensen. In 2017 hadden ongeveer 124 miljoen mensen ondersteuning nodig in hun levensonderhoud om niet in een hongersnoodsituatie terecht te komen, tegen 108 miljoen in 2016.

Efficiënter en effectiever
Graziano da Silva merkte op dat lidstaten tijdens een reeks recente regionale FAO-conferenties hun tevredenheid hebben geuit over de nauwe afstemming tussen het werk van de organisatie en de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, met name SDG2, gericht op het uitbannen van honger tegen 2030.

Volgens de directeur-generaal onderstreepten de conferenties ook "de noodzaak voor continuïteit in de strategische richting van de organisatie, in de wetenschap dat de FAO efficiënter en effectiever is geweest." Hij zei dat de FAO zich wil blijven inzetten voor het verhogen van de efficiëntie, maar dat het moeilijker zal zijn meer te doen met minder middelen in het reguliere budget.

Het werk dichter bij de lidstaten brengen
Graziano da Silva gaf aan dat de FAO de afgelopen twee jaar het reguliere budget heeft kunnen compenseren met een verhoging van de bijkomende budgettaire middelen met 1% tot $2,1 miljard dollar en dat 80% van dit bedrag naar land, subregionale en regionale projecten is besteed. Een direct gevolg van de decentralisatie-inspanningen om de FAO dichter bij de leden te brengen, volgens hem.

Hij beschreef het Programma Implementatie Rapport van de FAO als het "belangrijkste agendapunt in deze raadszitting" omdat het de prestaties toont van de afgelopen twee jaar maar ook informatie geeft "en de mogelijkheid opent om onze prioriteiten voor de komende jaren te bespreken."

De huidige FAO raadszitting eindigt op vrijdag. Naast de hoofdagenda zijn er ook diverse nevenevenementen.

Bron: FAO

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018