Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aldi hoeft verticale koelmeubelen in 7 filialen niet met dubbelglas deuren af te dekken

Discounter Aldi hoeft de verticale koelmeubelen in 7 filialen niet met dubbelglas deuren af te dekken. Er is niet bewezen dat de investering in deze energiebesparende maatregel zich in deze supermarkten binnen 5 jaar terugverdient. Dat heeft de Raad van State op 23 mei 2018 in hoger beroep bepaald. 

De zaak handelt tussen het bevoegd gezag en Aldi Zaandam. Het bevoegd gezag heeft eerder 7 filialen van Aldi een last onder dwangsom opgelegd voor het overtreden van artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit. In dat artikel staat dat de drijver van de inrichting alle energiebesparende maatregelen treft met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Het bevoegd gezag vindt daarom dat de verticale koelmeubelen in deze winkels moeten worden afgedekt met dubbelglas deuren. 

Het bevoegd gezag hanteert daarbij een terugverdientijd op brancheniveau. Dit kan leiden tot het treffen van maatregelen bij een inrichting met een terugverdientijd van meer dan 5 jaar, volgens de Raad van State. Uit de toelichting bij het Activiteitenbesluit blijkt dat in sommige situaties maatregelen niet toepasbaar zijn en een aparte berekening nodig is. De berekening toont dan aan of een maatregel in een specifiek geval rendabel is of niet. In deze zaak zijn voor de 7 filialen berekeningen gemaakt.

De Raad van State vindt de door de verdediging gebruikte waarde voor rendement van de dagafdekking van 45% redelijk. Voor het rendement van de nachtafdekking is door beide partijen 21% gebruikt. Onder andere de openingstijden van de winkels zijn ook onderdeel van de berekening van de terugverdientijd. Voor deze maatregel is daarmee een terugverdientijd van meer dan 5 jaar berekend door de verdediging. De Raad van State kan zich vinden in de aannames en resultaten van die berekening. Aldi hoeft de verticale koelmeubelen in deze filialen dus niet af te dekken met dubbelglas deuren.

Zie voor meer informatie de uitspraak op de site van de Raad van State.

bron: InfoMil

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018