Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Groen licht voor PeelPioneers:

‘Schillenboer’ haalt ruim een miljoen op

PeelPioneers, een moderne versie van de schillenboer krijgt ruim een miljoen euro van investeerders BOM Brabant Ventures, Stichting DOEN en ABN AMRO. De startup gebruikt het geld voor de bouw van een recycling installatie voor citrusschillen op het terrein van Renewi in Son, dat ook voor de aanvoer van schillen gaat zorgen. Peelpioneers maakt er onder andere schoonmaakmiddelen van.Afval omzetten in waardevolle grondstoffen
De nieuwe installatie is dit najaar operationeel. De samenwerking van waste-to-product bedrijf Renewi en PeelPioneers brengt een circulaire oplossing dichterbij voor de verwerking van 250 miljoen kilo citrusschillen die jaarlijks worden weggegooid. Omdat de schillen voor problemen zorgen bij de compostering en vergisting van gft-afval, komt een groot deel terecht in verbrandingsovens. Waardevolle grondstoffen gaan daarmee verloren.
PeelPioneers verwacht met de installatie dagelijks 25.000 tot 50.000 kilo citrusschillen te verwerken tot etherische oliën en citruspulp: die onder meer worden gebruikt als ingrediënt voor reinigingsmiddelen en als hoogwaardig bijvoeding voor vee. Daarnaast zullen op termijn ook andere bestanddelen van de schillen, waaronder cellulose en pectine, worden verwerkt tot waardevolle producten. De schillen worden door Renewi ingezameld bij supermarkten, horeca en cateringbedrijven.
Elke 1000 kilo schillen die in de nieuwe installatie worden verwerkt, leveren schoonmaakmiddelen voor 4500 m2 schone vloer en gezonde bijvoeding voor 200 koeien op. Daarnaast zorgt het voor een afname van 220 kg CO2, wat vergelijkbaar is met de milieubelasting van 500 douchebeurten van 10 minuten.


Sytse van Stempvoort en Eric Segers

Sytze van Stempvoort, een van de oprichters van PeelPioneers: "We zijn ontzettend trots op het vertrouwen dat we van onze investeerders en van Renewi hebben gekregen. Nu kunnen we citrusschillen gaan gebruiken voor wat ze zijn: waardevolle grondstoffen waarmee we nieuwe producten kunnen maken."

Eric Segers, Director Specialties Renewi: "Wij zijn continu op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om afvalstromen te verwerken tot waardevolle grondstoffen. Het partnerschap met PeelPioneers sluit perfect aan op onze visie 'Afval bestaat niet' en onderstreept onze leidende positie in de retailsector als waste-to-product bedrijf."
 
Bron: Peelpioneers

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018