Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Jac Vandenberg

Easypeelerseizoen zuidelijk halfrond komt op gang

Het easypeelerseizoen op het zuidelijk halfrond is momenteel in volle gang. Nadat het seizoen een maand geleden van start ging, neemt de aanvoer nu snel toe. Ontvangers hebben vroege rassen in hun programma's opgenomen omdat de volumes aanzienlijk gegroeid zijn. Er wordt verwacht dat het aanbod gedurende het seizoen groter zal zijn dan voorgaande jaren dankzij gunstige weersomstandigheden en het grotere areaal. 

"De aanvoer uit Chili, Peru en Uruguay kwam zo'n week of twee geleden op gang," vertelt Fred Vandenberg van het in New York gevestigde bedrijf Jac Vandenberg (familie van voormalige importeur Jacob van den Berg Rotterdam red.). "De eerste rassen waren onder meer Satsuma, Marisol en Oro Grande en Clemenule, de originele Clementine. Ramingen wijzen erop dat de volumes van de meeste easypeelers dit jaar zullen groeien, en dan met name van de late rassen, zoals Murcott. 

Na een late start is het Chileense seizoen snel op gang gekomen met volumes die een aanzienlijke groei ten opzichte van vorig jaar laten zien. "Het seizoen in Chili begon twee weken later dan vorig jaar," merkt Vandenberg op. "Dit betekent ook dat het seizoen naar verwachting langer zal duren. Op dit moment laten de cijfers een stijging van 30% ten opzichte van vorig jaar zien in de aanvoer uit Chili. Dit zijn echter nog maar de eerste cijfers en we denken dat de stijging tegen het einde van het seizoen uit zal komen rond de 10% tot 15%. Wat we wel weten is dat de volumes Clementines groter zullen zijn, met name van late rassen en Murcotts uit zowel Peru als Chili, waarvan de toename op 25% wordt geraamd."

 

Zuidelijk halfrond komt op uitstekende markt
Aangezien het seizoen in Californië dit jaar eerder eindigde, is er een gat in de markt ontstaan. Vandaar dat de vroege volumes uit het zuidelijk halfrond op een sterke markt arriveren. Dit lijkt op de situatie van vorig seizoen, hoewel de FOB-prijzen nu wel iets hoger liggen. De markt zal naar verwachting tot eind juni sterk blijven, waarna er grotere volumes op de markt komen uit verschillende regio's. 

"Californië beëindigde haar seizoen van zowel Clementines als Murcotts vrij vroeg, waardoor er goede afzetmogelijkheden voor het eerste fruit van het zuidelijk halfrond ontstonden," legt Vandenberg uit. "De vraag is sterk omdat de voorraden teruglopen. Inkopers zijn er dan ook als de kippen bij om de eerste volumes in te slaan. We zien dat de FOB-prijzen rond de €30,54 - €32,24 liggen en dat is wat hoger dan gebruikelijk. We denken dat de markt tot en met juni sterk zal blijven. Hierna wordt de aanvoer uit Zuid-Amerika nog groter en komen bovendien de volumes uit Zuid-Afrika op de markt."

Kwaliteit staat voorop
Vandenberg legt uit dat de vraag naar easypeelers met het jaar groeit. Consumenten willen dit product het hele jaar door kopen ongeacht het herkomstgebied. Hij merkt dat de consument veel waarde hecht aan kwaliteit en consistentie. "We zijn nu op een punt beland dat de klant naar een buurtsuper gaat en verwacht hier jaarrond Clementines in netten van 907 of 1.360 gram te kunnen kopen. Waar het fruit vandaan komt, is minder belangrijk dan de smaak en kwaliteit ervan. Het is dan ook zaak om een voortdurende beschikbaarheid van smakelijke rassen te hebben. Zodra consumenten overtuigd zijn van de kwaliteit, zullen zij voor het product terugkomen. 

 

"Het aanbieden van kwaliteitsfruit maakt bovendien de weg vrij voor de rassen uit het noordelijk halfrond die vanaf oktober op de markt komen en ook altijd weer garant staan voor een uitstekende smaakervaring," vervolgt hij. "Ons Bagu label is een ander voorbeeld van ons streven naar kwaliteit. Jac. Vandenberg is de exclusieve leverancier van Bagu Clementines in de Verenigde Staten. Het fruit wordt in Spanje geteeld door een teler waar we al ruim twintig jaar zaken mee doen. Dit ras heeft een geweldige smaak en is verkrijgbaar als onderdeel van ons citrusprogramma in de wintermaanden." 

Samenwerking met Save the Children gaat tweede jaar in
Vorig jaar is Jac. Vandenberg samen gaan werken met Save the Children. Het bedrijf doneert een deel van de inkomsten van ieder verkochte verpakking van haar Sunrays label aan Save the Children. De twee partijen zullen deze samenwerking nu voor het tweede jaar voortzetten. 

"Sunrays is ons huismerk voor easypeelers," vervolgt Vandenberg. "Onze samenwerking met Save the Children geeft ons de kans om op een unieke manier iets terug te doen voor de maatschappij. We doneren een bedrag per verkochte zak Sunrays aan het Early Education Program van Save the Children in de Verenigde Staten. In 2017 hebben we €42.332 kunnen doneren en we hopen dit jaar een nog grotere bijdrage te kunnen leveren omdat we onze distributie in de Verenigde Staten verder uitbreiden. We zijn dan ook zeer enthousiast om het tweede jaar van deze succesvolle samenwerking in te gaan."

Voor meer informatie: 
Fred Vandenberg
Jac Vandenberg
Tel: +1 (914) 964-5900

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018