Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schouw Informatisering

Greenfood Benelux in elf dagen live

"Eind vorig jaar werd ik gebeld door iemand die bezig was met een start-up. Dit nieuwe bedrijf zou onder de vlag van de Zweedse Greenfood groep gaan opereren en ze hadden ERP nodig. Het moederconcern is Foodware klant en adviseerde om contact met ons op te nemen. "Dat is mooi", zeg ik. "Wanneer gaan jullie beginnen?" Het moest binnen zes weken gerealiseerd zijnā€¦ Onmogelijk. Of toch niet?

Mijn eerste antwoord was: "Nee, dat gaat helaas niet lukken." Maar ik had een ingeving en heb er vrij snel van gemaakt: "Nee, het kan eigenlijk niet. Maar ik wil je wel helpen." En zo kwamen we tot een nieuwe approach. We hebben alles omgegooid, vertelt William van Zweeden van Schouw Informatisering.



Bedrijfsprocessen aanpassen op het ERP systeem
Om per 1 januari een volledig ingericht bedrijf te hebben, dat was praktisch onmogelijk. Maar omdat het om een start-up ging, stonden de bedrijfsprocessen nog niet vast, dus die konden we nu nog modelleren. In plaats van het systeem aanpassen op bedrijfsprocessen, konden we zeggen: zo werkt het systeem, dus daar pas je je bedrijfsprocessen op aan. En dat is een beetje de omgekeerde wereld natuurlijk. Zo werkt het vaak niet binnen de ICT, waar je zorgt dat de systemen aansluiten op de behoeftes en wensen van de eindgebruiker.

Foodware AGF leading bij Greenfood
We hebben voor dit specifieke geval de applicatie dus leading gemaakt en gezegd: "als je het op deze manier ziet zitten, dan kunnen wij je helpen. Als je op 1 januari live wilt, is dit de enige manier waarop dat mogelijk is." Omdat er zo weinig tijd beschikbaar was, moesten we nog verder gaan. Want het gaat niet alleen om het inrichten van het systeem, dat kan namelijk nog behoorlijk snel. Ook moet alles goed getest worden en moeten de gebruikers worden opgeleid. De uitdaging lag dan ook niet alleen bij ons, maar ook bij hen. Want als je een start-up begint, dan ben je al met van alles bezig. En om dan ook nog een ERP-systeem onder de knie te krijgen, dat is wel een leuke uitdaging.

Daarom hebben we ook nog de scope gereduceerd tot een minimum. Basis inkoop- en verkoopfacturen, orders invoeren, een grootboek, enzovoort, zodat men na een kwartaal in ieder geval de belastingdienst kan laten zien wat er is gebeurd. We hebben prioriteiten gesteld en toen zijn we aan de slag gegaan.

ERP in twee weken up and running
We hebben afgesproken om de eerste twee weken de ERP-omgeving up and running te krijgen. En er dan nog sowieso een periode van drie maanden achteraan te plakken, waarin we ze ondersteunen middels Managed Services. In 11 dagen zijn we uiteindelijk live gegaan en voor juist de IT-gerelateerde zaken konden ze in die periode erna een beroep op ons doen. Daarnaast hebben we de scope van de applicatie verder uitgebreid.

De essentie van dit verhaal? Met een heel beperkte investering, zowel in tijd als in geld, kunnen we start-ups helpen om snel live te zijn. En het mooie is wel dat je dan op een platform zit waarmee je enorm door kunt groeien. Greenfood Benelux heeft nu dezelfde ERP-oplossing die het moederbedrijf in Zweden gebruikt. Het is dezelfde oplossing die onze grootste klanten gebruiken met meerdere kantoren in meerdere landen. Dus ze hebben echt een platform om te kunnen schalen. Extra modules en opties kunnen worden aan- en uitgezet, als daar de behoefte voor ontstaat.
En zo blijkt dat iets wat in eerste instantie praktisch onhaalbaar leek te zijn, toch is gelukt. En dat is een geweldig proces om mee te maken!

Meer informatie:
Schouw Informatisering
Marlie van Meer
T: 076-504 25 20
E: mmeer@schouw.org
www.schouw.org
Publicatiedatum: