Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Carine De Clercq, directeur Primoris

ďAandacht voor voedselveiligheid wordt steeds groterĒ

Tholen Ė "De eisen die aan bedrijven worden gesteld omtrent voedselveiligheid worden steeds strenger", vertelt Carine De Clercq, directeur van Primoris. Volgens het Europees residurapport ligt het aantal overschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen op importgroenten en fruit hoger dan het percentage op staal afkomstig uit eigen land of binnen de EU. Het Europees overschrijdingsgemiddelde is 2%, maar van importproducten ligt dit gemiddelde tussen de 6% en 8%. "De gevolgen voor een bedrijf kunnen best groot zijn wanneer een overschrijding ontdekt wordt. Naast het in gevaar brengen van de klant-leverancier relatie, treedt eveneens de overheid streng op wanneer er voedselonveilige situaties worden vastgesteld. Het kan een bedrijf imagoschade opleveren wanneer een overschrijding van gewasbeschermingsmiddelen wordt vastgesteld op hun producten. Terwijl overschrijding niet altijd betekent dat het een risico is voor de voedselveiligheid."


Carine Declercq © Primoris 

Primoris is in 2001 opgericht onder de naam Fytolab. Het laboratorium werkte initieel voor de Belgische markt en was sterk gespecialiseerd als residulab voor de AGF. In de loop van de jaren heeft het laboratorium de regio en scoop uitgebreid en de naam veranderd naar Primoris. Naast residuanalyses voert Primoris ook nog onderzoeken uit naar andere contaminanten zoals mycotoxines, zware metalen en minerale oliŽn. Naast het lab in BelgiŽ zijn er filialen in Frankrijk, Bulgarije en Colombia en is er in diverse landen vertegenwoordiging. "De missie van Primoris is het verbeteren van de voedselveiligheid, productkwaliteit en duurzaamheid. We willen de gehele keten ondersteunen door middel van goede en snelle analyses en daardoor waarde aan het product toevoegen", aldus Carine.

Primoris 

Tropisch fruit
In Nederland is Primoris actief door analyses te doen voor AGF-producten die geÔmporteerd worden en via de haven van Rotterdam binnenkomen. We analyseren heel wat stalen waaronder bioproducten en granen. Primoris moet bedrijven ondersteunen en een verzekering bieden dat de producten die bedrijven verkopen, probleemvrij zijn. Het laboratorium biedt analyseservices aan op maat van de klant, gaande van 8 uur over 24 uur, 36 uur en 5 werkdagen. Door middel van de juiste en snelle analyse ondersteunt Primoris de bedrijven en zorgt ervoor dat er geen problemen opduiken", vertelt de directeur. Het laboratorium onderzoekt met name veel bladgroenten, vruchtgroenten, aardbeien en het aandeel tropisch fruit is groeiende. En doet onderzoeken voor  telersorganisaties, import- en exportbedrijven, verwerkende industrie, controle-instanties (waaronder het Europees monitoringsprogramma) en retail. 


© Primoris 

Virusanalyse bessen
Momenteel bereidt Primoris een laboratorium voor in Costa Rica. "Costa Rica produceert veel groenten en fruit en exporteert veel naar Europa. Ook ligt het land erg centraal en kunnen we ook andere Centraal-Amerikaanse landen bedienen. Met het labo willen we het land en met name de groente- en fruitproductie ondersteunen. Dit doen we bijvoorbeeld ook in Bulgarije, RoemeniŽ en ServiŽ met een virusanalyse voor bessen. Het Norovirus en hepatitis A duiken regelmatig op in bessenteelt en door middel van deze analyses proberen we besmettingen op te sporen", aldus De Clercq. In BelgiŽ heeft Primoris onlangs een analyseaanbod voor minerale oliŽn ontwikkeld. Minerale olie (MOSH/MOAH) is afkomstig van verpakkingen en is een contaminant die steeds beter wordt gevolgd. Bovendien wordt verwacht dat daar een wetgeving op komt in de toekomst.

Primoris is ook een groep waaronder een certificatie-instelling en een kenniscentrum vallen. Het kenniscentrum is een partner van de Primoris groep en is het in leven geroepen om kennis te verspreiden voor de markt en organisaties. "Het kenniscentrum genaamd Ciboris kan helpen met risk assessments, fraudegevoeligheidsanalyses en staalnameplannen voor bedrijven.
Op 19 juni organiseert Primoris Belgium een studienamiddag over risicobeheersing in de voedselketen en op 20 september volgt een debat over Food Integrity. "We willen bedrijven adviseren over hoe je een voedselveilige cultuur kan creŽren in je bedrijf", besluit Carine.

Voor meer informatie:
Primoris
Technologiepark 2/3
9052 Zwijnaarde
+32(0)933 010 10 


Publicatiedatum: 7-6-2018
Auteur: Sharon de Ridder
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: