Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Weersextremen in Italië: Schade aan steenfruit door forse hagelbuien

In de laatste 20-25 dagen werd de Italiaanse groenten- en fruitproductie - met name in de regio's Emilia Romagna en Puglia, maar ook in Sardinië - door hagel getroffen. Fruit als abrikozen en kersen maar ook perziken, nectarines en peren werden het meest geraakt

Late nectarines getroffen door de laatste hagelbuien (Foto: Condifesa Ravenna)

In Emilia Romagna zijn de provincie van Ravenna, Forlì e Modena - de gebieden waar de grootste volumes van zomerfruit worden geteeld - getroffen. Het gebied rond Modena is bekend voor kersen en abrikozen, die van Ravenna en Forlì voor perziken, nectarines en abrikozen.

Met name in de provincie Ravenna is er gemiddeld elke twee dagen een storm met hagel geweest. Op 4 juni 2018 was het platteland rond Fusignano en San Savino getroffen. De hagel bestond uit grote stenen. Zowel boomgaarden als de kruidenteelt hebben in het gebied aanzienlijke schade geleden.

"Het probleem is dat er zowel door de grote als door de kleine stenen schade aan zomerfruit is ontstaan".

(Foto: Condifesa Ravenna)

In Puglia viel de hagel na de sneeuw en vorst van februari en maart die ook de olijfbomen in de provincies Bari, BAT en Foggia zwaar hadden beschadigd. Voor veel groenten en de laatste kersen betekende de hagel de genadeslag.

De laatste hagelbuien van 4 juni heeft verdere schade met name aan groenten en kersen veroorzaakt. In Valle d'Itria, zijn stenen met een diameter tot 4-5 cm gevallen.(Foto: Pagina Facebook Coldiretti Puglia)

In het gebied van Loconia en Canosa is in de laatste periode 60% van de percoca perziken verloren. Volgens een steenfruitteler zal dit naar verwachting over 10 dagen resulteren in minder perziken op de markt.

In de nacht van zondag en maandag was er in de Sulcis Iglesiente (Sardinië) een buitengewone storm, die vooral in de agrarische sector aanzienlijke schade veroorzaakte. Een enorm gebied dat wordt gebruikt als een kas - 13.000 m² bestemd voor groenten - werd vrijwel verwoest door een zeer sterke hagelbui.

(Foto: ANSA)

In de Alpen waren door het slechte weer de regio's van Mares Pises, Vich en Cugnan getroffen, waar in sommige gebieden de hagelstenen zo groot waren als hazelnoten. Ook werd schade aan bessen gemeld.

Woensdag 6 en donderdag 7 juni worden er voor de centrale regio's onweersbuien verwacht (Toscane, Umbrië, Marche, Abruzzo, Molise, Campania, Gargano en Sardinië). Bovendien zullen andere stormen mogelijk zijn, zelfs van grote intensiteit over het hele Noorden, van west naar oost. De temperaturen nemen verder toe in het zuiden, vooral in het uiterste zuiden, met toppen tot 35-37 °C, maar het zal ook behoorlijk heet zijn in de rest van Zuid-Italië met maximale waarden die 32 graden zullen bereiken.

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018