Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Kees Bijl en David Hage: "Teelt goed verlopen, maar afzet een uitdaging"

Inzet op 'korte dikkertjes' in tweede teeltjaar zoete aardappelen op Tholen

Tholen - Terugkijkend op de introductie van Nederlandse zoete aardappelen in de markt, meldt veilingdirecteur David Hage van Veiling Sint-Annaland een aantal verbeterpunten voor het komend seizoen. "Dit jaar staan er andere rassen in het veld die rondere knollen geven. Het oog verkoopt en we hebben gemerkt dat de vorm en kleur van de Nederlandse oogst niet kan concurreren met de Amerikaanse. Die zijn een slagje mooier."


Peenvormige zoete aardappelen

"Teelttechnisch zijn we niet ontevreden. Het is voor een introductiejaar gelukt om een redelijke opbrengst uit de grond te halen. Ook de oogst met kistenrooiers verliep heel aardig. Alleen de afzet bleek helaas toch een grotere verdringingsmarkt dan we vooraf hadden gedacht. Natuurlijk hebben we met de industrie een back-up als afzetmarkt, maar daar is de teelt in onze ogen te duur voor. We willen met de zoete aardappelen gewoon de versmarkt op", vertelt David.

Voor het nieuwe seizoen wordt dan ook niet meer ingezet op het oranjevlezige ras Beauregard, maar op andere rassen, die inmiddels al getest zijn in een door Delphy gecoördineerde rassenproef. "Belangrijkste insteek hiermee is om te komen tot rassen met een hogere productie en mooiere vorm. De Amerikaanse zoete aardappelen zijn 'korte dikkertjes' en daar is meer vraag naar dan de meer peenvormige zoete aardappelen die wij afgelopen jaar hebben geteeld."


Bewaring is goed gelukt

Waar vorig jaar een achttal telers met een totaal areaal van elf hectare van start gingen, zijn dit jaar nog vier telers over die samen negen hectare zoete aardappelen op Tholen telen. "Er zijn er wat afgevallen en wat bijgekomen, maar hieruit blijkt toch wel interesse om met nieuwe teelten aan de slag te gaan", vertelt David. Een deel van de voorraad ligt nog in de cel. "We hebben een koelcel omgebouwd tot bewaarcel. Dat is goed gelukt, de zoete aardappelen zijn nog in goede conditie en zijn mooi hard gebleven."


Nieuwe gewassen

Een deel van de oogst is afgezet bij groothandelaren en ook neemt de industrie af voor de verwerking. Kees Bijl van Bijl Aardappelen: "We hadden er wel iets meer van gehoopt en verwacht dat Nederlandse retailers geïnteresseerd zouden zijn. Misschien dat het aan de vorm van de knollen ligt, deze zijn langer en passen minder goed in een zakje. Daarom gaan we volgend jaar ook met de nieuwe rassen aan de slag. We nemen er twee tot drie jaar voor de introductie, zodat we kunnen leren van beginnersfouten." Volgens hem wordt lokaal product in de markt door een aantal partijen wel als een pre gezien. "Mensen vinden het prettig als het lokaal geteeld product is maar willen daar nauwelijks meerprijs voor betalen."

Voor meer informatie
Alvantho
David Hage
Langeweg 11
4697 ZG St. Annaland
Tel: 0166-652450
Fax: 0166-653488
veiling.sa@alvantho.nl
www.alvantho.nl

Bijl Aardappelen

Langeweg 11a
4697 RE Sint-Annaland
Tel: 0166-612850
T: 06-22779500
info@bijlaardappelenbv.nl
www.bijlaardappelenbv.nl

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018