Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vertraging van zomerfruit goed voor bananen"

Hoewel de komst van zomerfruit op de markt de Canarische bananen normaal gesproken beïnvloedt, "was het dit jaar verrassend anders", aldus Ricardo Torres, de manager van FAST, een van de belangrijkste Canarische bananentelers met ongeveer 24 miljoen kilo per jaar.


"We verkopen bananen tegen historisch hoge prijzen voor deze tijd van het jaar. De seizoenen voor steenfruit, meloen en watermeloen zijn dit jaar vertraagd in Spanje en er zullen ook lagere volumes zijn, waardoor er een gat in de markt ontstaat dat vooralsnog gedeeltelijk gevuld wordt met bananen", legt Torres uit.

"Het ziet er niet naar uit dat deze trend binnen twee of drie weken zal veranderen; de afzet verloopt vlot en de bewaringsruimten zijn vrij leeg", voegt hij eraan toe.
 
Afrikaanse bananen lijken steeds meer op de Canarische
De concurrentie met bananen van andere oorsprong is de laatste jaren toegenomen in Spanje.


"Afrikaanse bananen winnen het meeste terrein in Spanje, omdat ze tariefvrij zijn en tegen lage prijzen worden verkocht. Afrikaanse producenten slagen er in om bananen te leveren die steeds meer op Canarische bananen lijken. Het gebrek aan voedselveiligheidscertificering en sociale verantwoordelijkheid heeft veel Spaanse retailers ervan weerhouden Afrikaanse bananen te kopen, maar dit zou op korte termijn kunnen veranderen aangezien Afrikaanse exporteurs ernaar streven deze certificeringen te verkrijgen", waarschuwt Torres.

"De vraag naar biologische bananen neemt toe"
Volgens Torres breidt het gebied voor de biologische bananenteelt zich uit op de Canarische Eilanden, omdat de vraag toeneemt.

"De vraag is bijna hoger dan het aanbod en tegenwoordig hebben bijna alle Spaanse supermarkten al een biologische afdeling, terwijl er in vergelijking met andere producten een zeer kleine kloof is tussen biologische en conventionele bananenprijzen. De eerstgenoemde zijn slechts ongeveer 30-40 cent duurder, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor de consument. "

FAST verkoopt een deel van zijn productie aan handelaren op het schiereiland en verkoopt ook zo'n zeven miljoen kilo rechtstreeks op de Canarische Eilanden. "We hebben geautomatiseerde rijpingskamers en certificeringen zoals ISO 14000, die we dit jaar hebben verkregen en die geen enkel ander bananenbedrijf op de Canarische Eilanden heeft. We zijn ons ook erg bewust van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vandaar dat we de Canarische Eilanden Human Resources-prijs hebben gewonnen, iets dat heel moeilijk te bereiken is in de landbouwsector", aldus Torres.

FAST teelt ook passievruchten en breidt zijn avocado-areaal uit. Voor laatstgenoemde hopen ze al snel een GlobalGAP-certificaat te verkrijgen.


Voor meer informatie:
Ricardo Torres
Sociedad Agraria de Transformación (FAST)
T:+34 922381574
M: +34 670 428 141