Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Redelijke Zuid-Afrikaanse druivenoogst ondanks aanhoudende droogte

Ondanks dat delen in het westen van Zuid-Afrika kampten met de ergste droogte ooit, heeft de South African Table Grape Industry (SATI) een goede druivenoogst gerealiseerd van iets meer dan 62 miljoen dozen (4,5 kilo). 

Volgens Fanie Naudé, de nieuwe voorzitter van SATI, eindigde het seizoen met een productie die 8% onder het recordvolume van 67,5 miljoen dozen van vorig jaar ligt. "Ondanks deze daling was de oogst goed in dit alweer derde droge jaar op rij."

Aangezien er voldoende water voor handen is in de twee vroege zomerregengebieden, Northern Provinces en Orange River, waren we er van overtuigd dat de oogst groter zou zijn. Uiteindelijk kampte Orange River met kleiner fruit en een lager trosgewicht, waardoor hier dit jaar 7% minder verpakt is dan vorig seizoen. De zomerregens hadden geen invloed op de oogst in de regio Northern Provinces, waar een recordoogst van 6 miljoen dozen binnengehaald werd. Deze regio presteerde als enige beter dan vorig seizoen. 

De regio Olifants River had begin december last van hittegolven die schade aan de druiven veroorzaakten. Het kanaal dat zorgt voor de aanvoer van irrigatiewater kwam droog te liggen waardoor de volumes met bijna 30% daalden ten opzichte van vorig seizoen. 

Individuele telers in deze regio en ook in Berg River werden het hardst geraakt door de droogte en sommigen onder hen zagen hun oogst grotendeels verloren gaan. De volumes in Berg River waren maar 16% lager en dat is iets beter dan verwacht werd bij aanvang van het seizoen. 

De late regio Hex River beleefde een vrijwel normaal seizoen met een productie die 8% onder de volumes van vorig seizoen eindigde. Rode druiven hadden moeite om op kleur te komen maar hier kwam snel verandering in toen de nachten in maart afkoelden. Hierdoor duurde de laatste fase van het seizoen toch nog langer dan verwacht. 

In de onderstaande tabel zijn de volumes van 2017-2018 weergegeven ten opzichte van het seizoen 2016-2017. 


De Rand was dit seizoen veel sterker wat leidde tot lagere exportinkomsten. Voor het eerst sinds jaren waren de markten vrij stabiel. Dit had te maken met het problematische seizoen in een aantal landen op het zuidelijk halfrond. 

Volgens Willem Bestbier, directeur van SATI, is de sector dankbaar onder de moeilijke omstandigheden toch een goede oogst te hebben kunnen verpakken en verladen. "We willen telers bedanken voor hun verantwoorde waterbeheer, hetgeen cruciaal was om de gevolgen van de droogte te kunnen minimaliseren." 

Aan het begin van een zeer veelbelovend regenseizoen in Westkaap hoopt de sector dat de situatie weer zal normaliseren. Dit is van groot belang voor het aankomende seizoen 2018-2019. Druivenranken zijn zeer robuust en veerkrachtig en alleen de tijd zal leren of het waterpeil in de dammen weer volledig op het oude niveau terug zal komen. 

Voor meer informatie:
Clayton Swart
Tel: +27 (0) 21 863 0366 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018