Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schots voorstel: Schrap smoothies en fruitsappen van het schoolmenu

Fruitsappen en smoothies verdwijnen uit schoolkantines in Schotland nadat er maandag een nieuw voorstel werd aangenomen. De Schotse autoriteiten laten zich adviseren door deskundigen om ervoor te zorgen dat er minder suikerhoudende producten en meer groenten en fruit op het schoolmenu staan in hun streven de schoolmaaltijden gezonder te maken.

Hoewel er strenge regels gelden voor de voedingswaarde van de maaltijden, dranken en tussendoortjes die op Schotse scholen geserveerd worden, zoeken deskundigen naar manieren om de hoeveelheid suiker nog verder te verminderen en verantwoorde voedselkeuzes aan te moedigen in de strijd tegen overgewicht onder kinderen en jongeren. De Schotse Eerste minister, Fiona Sturgeon, heeft laten weten dat ze het aantal gevallen van obesitas onder kinderen in 2030 gehalveerd wil hebben. Bijna 30% van de Schotse jeugd heeft overgewicht en 14% lijdt aan obesitas, zo blijkt uit cijfers van de overheid. 

Het nieuwste voorstel bestaat onder meer uit het schrappen van fruitsappen en smoothies uit schoolkantines. Er wordt ook aanbevolen de beschikbaarheid van verse groenten en fruit te verbeteren met een minimum van twee porties groenten en één portie fruit bij de schoolmaaltijd. Ook wil de regering het toegestane gehalte aan suikers in ontbijtgranen en yoghurt verlagen en minder vaak zoete producten aanbieden op basisscholen. 
Publicatiedatum: