Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kroatische uiensector kampt met hoge temperaturen


In juni, juli en augustus van 2017 was er in Kroatië sprake van hoge temperaturen en fel zonlicht. Dit heeft in het afgelopen seizoen bij Kroatische uientelers gezorgd voor een uitval van 20% tot 30%. In het huidige seizoen is in de laatste vijf tot zes weken wederom sprake geweest van een hittegolf. De Kroatische sector had te maken met gemiddelde temperaturen van 30 °C en het weer lijkt in de komende weken niet af te koelen. Hierdoor is het zaaien van Lange Dag-uien uitgesteld. Het zaaien van winteruien is aan het begin van deze week begonnen, waarbij goede prijzen werden gezien van rond de 25 tot 30 eurocent per kilo.



"De gemiddelde temperaturen van juli 2017 zaten boven de 30 °C. Hierdoor hielden de uien simpelweg op verder te groeien en liepen de planten risico voor schimmelziektes. De situatie werd verergerd doordat het verminderde aanbod gepaard ging met lage prijzen. De prijs voor een kilo aan uien van 50 tot 77 mm stond op rond de €0,14 per kilo. Dat is erg weinig, zeker als je rekening moet houden met alle kosten voor irrigatie en gewasbescherming," zegt Arian Shala van het bedrijf Zeleni Hit d.o.o.



"Het grootste probleem waar telers mee te maken hebben is de ongecontroleerde import door supermarkten. Zodra de Kroatische uien op de markt verschijnen, willen de supermarkten de uien niet onder een binnenlands merk aanbieden of dit alleen in kleine volumes doen. Ook is het gebrek aan opslagfaciliteiten een probleem. Telers zijn daardoor niet in staat om te investeren binnen een markt die niet stabiel is."



In Kroatië is een areaal van ongeveer 450 hectare aanwezig voor de teelt van Lange Dag-uien. Deze uiensoort wordt doorgaans in maart en april ingezaaid en wordt vanaf augustus tot het einde van september geoogst. Zo'n 60 tot 100 hectare wordt gebruikt voor het telen van winteruien. De winteruien worden in september gezaaid en in juni geoogst. De opbrengst wisselt per jaar, maar zit gemiddeld ergens tussen de 35 en 60 ton per hectare.

Voor meer informatie:
Arian Shala
Zeleni Hit d.o.o.
Tel: +385 (0)1 2945 830
Fax: +385 (0)1 2921 90
Email: arian@zeleni-hit.hr
Publicatiedatum: