Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aardbeienteler Luc Pauwels

"Mijn aardbeien rijpen natuurlijk in volle grond"

Foto: Petra Tas, BioForum Vlaanderen

Luc Pauwels van Biobees in Ternat teelt al sinds de start van zijn bedrijf in de jaren 80 biologisch. Hij teelt courgettes, kolen, peterselie, bonen en ook aardbeien. Luc: "Mijn motivatie voor bio was een combinatie van mijn bezorgdheid voor het milieu en de wens om gezonde voeding te produceren en te eten."

Het aardbeienseizoen
De hoeveelheid aardbeien die hij aanplant, wisselt elk jaar. Een biologische teler moet immers jaarlijks de verschillende teelten laten roteren op zijn percelen. Dankzij deze vruchtwisseling vermijdt hij dat de bodem uitgeput geraakt door telkens dezelfde gewassen te moeten voeden. Een goede vruchtwisseling is ook een sterk preventief wapen tegen ziektes en plagen. 

De biologische aardbeien groeien altijd in volle grond. En dat heeft uiteraard invloed op hoe lang het aardbeiseizoen duurt. Luc: "We zijn sterk afhankelijk van het weer, dat kan niet anders. We telen onze aardbeien zowel in tunnels als in de volle grond. In de tunnels hebben we iets meer invloed op de teeltomstandigheden, maar minder op de temperatuur en de hoeveelheid zon. In de vroege lente durft het nog geregeld te vriezen en dan bedekken we de planten met vliesdoek."

"We oogsten aardbeien sinds begin mei. En we vermoeden dat we zullen kunnen oogsten tot midden juni."

Zelf plukken of via de biowinkels 
Biobees zet haar aardbeien af via verschillende kanalen: consumenten kunnen op het bedrijf zelf aardbeien komen plukken. Dat kan niet op elk moment: via Facebook houdt Biobees haar publiek op de hoogte.

Een ander deel van de oogst gaat naar Biofresh, een distributeur gespecialiseerd in biologische voeding die aan vele biowinkels levert en aan de supermarkt. Een deel gaat naar collega telers die rechtstreeks verkopen aan consumenten en hun eigen aanbod aanvullen met fruit en groenten van collega's. En ook naar enkele verwerkende bedrijven om er confituur van te maken. 

Luc: "Dankzij de teelt in volle grond en het natuurlijk laten rijpen van de vruchten, hebben de aardbeien een betere smaak. Ze zijn niet bespoten: je kunt ze dus meteen eten zonder ze eerst te moeten wassen."

Volle grond
Het grote verschil tussen gangbare en biologische aardbeien is wellicht de volle grond: in bio is teelt in de grond verplicht, in gangbaar niet. Veel gangbare aardbeientelers telen hun aardbeien op substraat, op verhoogde tafels en in serres. 

Een ander verschil zit in de manier waarop de teler omgaat met ziektes en plagen. Luc: "We voorkomen plagen en ziekten door zorg te dragen voor de bodem, door ziekteresistente rassen te kiezen en door een goede teeltrotatie te respecteren. We zetten ook natuurlijke vijanden in om plagen in te perken."

De klanten van Luc zijn dol op de aardbeien. Niet alleen is het een plezier om zelf te mogen plukken. Ze smaken ook heerlijk. Luc: "Dankzij de teelt in volle grond en het natuurlijk laten rijpen van de vruchten, hebben de aardbeien een betere smaak. Ze zijn niet bespoten: je kan ze dus meteen eten zonder ze eerst te moeten wassen."

En dat laten de klanten zich geen twee keer vertellen!

Bron: biomijnnatuur.be

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018