Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

FAVV: 'Sla enige verdachte product bij salmonellabesmetting op scholen in Vlaanderen'

Het onderzoek naar de oorzaak van de grootschalige salmonella-besmetting onder kinderen van West- en Oost-Vlaamse scholen die allen door dezelfde cateraar beleverd werden, richt zich verder op de geleverde sla. Alle andere producten bleken geen sporen van salmonella te vertonen. 

De cateraar die de maaltijden heeft geleverd aan de scholen waar de kinderen zijn ziek geworden, werd door het Vlaamse voedselagentschap FAVV op donderdag 24 mei gesloten. Om een oorzaak te kunnen bepalen voor deze grootschalige contaminatie hebben de experts 3 routes onderzocht: de grondstoffen van de cateraar, het personeel dat bij de cateraar werkt en de de omgeving en infrastructuur bij deze cateraar.

Uit deze enquête is gebleken dat noch de lasagne, noch het stoofvlees die op donderdag 17 mei en vrijdag 18 mei geleverd en geconsumeerd werden de oorzaak van de besmetting zijn. Geen enkele andere geanalyseerde grondstof of maaltijdresten vertoonde sporen van salmonella. Er is één werknemer van de cateraar effectief drager van salmonella, maar zijn functie binnen het bedrijf kan de contaminatie van de maaltijden niet verklaren. Een laatste verdacht voedingsmiddel is de sla. Hiervan waren er echter geen resten meer aanwezig om te analyseren, noch bij de cateraar, noch in de scholen. Het onderzoek zal zich nu focussen op de sla.

De cateraar heeft een actieplan uitgevoerd voor het reinigen en desinfecteren van de productieruimten en kan zijn activiteit herstarten vanaf 4 juni, in eerste instantie enkel door te leveren aan zijn bedrijfsklanten. In een 2e en 3e stap, gescheiden in de tijd, zal de cateraar opnieuw aan scholen kunnen leveren, in eerste instantie aan de scholen waar geen enkel kind ziek is geworden.

Bron: FAVV

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018