Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Door warmte overvloed aan Zweedse aardbeien

Ondanks het late voorjaar worden de aardbeien op de normale tijd geoogst, maar de warme en extreem droge meimaand kan leiden tot een overvloed aan aardbeien in de voorzomer en een tekort later in de zomer. "De warmte is slecht voor de planten, zodat we minder kunnen oogsten dan verwacht, al kunnen we wel veel soorten tegelijkertijd plukken," vertelt Ulf Sturesson, aardbeienteler in Stora Frö, in het zuiden van Öland. Deze week zullen de eerste aardbeien van de koude grond in de winkels liggen. Dat is niet extreem vroeg of laat, omdat de warme en zonnige meimaand het koude voorjaar heeft gecompenseerd. Maar de droogte is ook schadelijk. De afgelopen twee weken heeft Ulf Sturesson zijn aardbeienplanten elke dag moeten irrigeren.

Geen late soorten dit jaar

Doordat het rijpingsproces is versneld, is het gevaar groot dat het aardbeienseizoen dit jaar snel afgelopen zal zijn. Als er later in de zomer een tekort is, zal dat mogelijk leiden tot hogere prijzen. Ulf Sturesson hoopt daarom op meer regen en dat graag zo snel mogelijk. "We hopen op een iets langer seizoen. Maar de aardbeiensoorten die we normaal pas eind juni plukken, zullen nu half juni al rijp zijn. Dat betekent dat we in juli minder aardbeien kunnen leveren."

Minder zoet

Ook kan de smaak van de aardbei worden beïnvloed door de hoge temperaturen, volgens Johan Wirblad, voorzitter van Kalmarsundgubben, een vereniging voor aardbeientelers in de regio. "Het liefst wil je wat koelere nachten om de suikeraanmaak van de aardbeien te stimuleren. De warme nachten hebben ervoor gezorgd dat de aardbeien dit jaar minder zoet zullen zijn."

Weinig regen in het noorden van Öland

Bij de kust en op Öland was de meimaand extreem droog. In het noorden van Öland is slechts vijf procent van de normale hoeveelheid neerslag gevallen, nog minder dan elders in Zweden. En daar zal volgens de weerberichten ook de komende weken weinig verandering in komen.

Bron: www.svt.se


Publicatiedatum: 5-6-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: