Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Robots plukken druiven in India

De Amerikaanse technische universiteit van Virginia en het Indiase bedrijf Mahindra & Mahindra Ltd. zijn een joint venture gestart om robots te ontwikkelen voor het plukken van consumptiedruiven. Onder de naam Mahindra AgTech Center is een geavanceerde faciliteit voor onderzoek en ontwikkeling opgezet op de Virginia Polytechnic Institute and State University.

Op deze manier heeft Mahindra & Mahindra de Amerikaanse expertise op het gebied van technologie aan kunnen boren. De nieuwe faciliteit in Virginia vult het werk aan dat op het gebied van productontwikkeling voor de internationale teeltsector plaats vindt in vestigingen van Mahindra in India, Japan en Finland.

Geautomatiseerde druivenoogst
Het idee voor een robot die efficiënt consumptiedruiven kan oogsten werd volgens professor Tomonari Furukawa voor het eerst voorgesteld door Mahindra. Furukawa is als professor op het gebied van mechanische bouwkunde verbonden aan Virginia Tech. "India is de tweede grootste producent van consumptiedruiven ter wereld," zegt Furukawa. "Er zijn veel landen waar druiven worden geteeld voor wijn en druivensap, maar wijndruiven en consumptiedruiven zijn twee heel verschillende categorieën."

De verschillen komen onder andere neer op de eisen die aan consumptiedruiven worden gesteld qua uiterlijk en rijpheid. Daarom is kwaliteitscontrole van cruciaal belang.

Druiven plukken is zeer intensief handenarbeid. Werknemers moeten ervoor zorgen dat de druiven die worden geplukt goed rijp zijn. Ook moeten de druiven direct in papier worden verpakt om zonlicht te vermijden. Tegelijkertijd is het selecteren van druiven subjectief. Elke werknemer hanteert andere visuele criteria tijdens het plukken van de druiven, waardoor het niet mogelijk is om een consistente kwaliteit aan te houden.

"Zodoende komen we op het idee voor oogstrobots die de menselijke druivenplukkers kunnen vervangen," zegt Furukawa. "Ik denk dat dit met het oog op kwaliteitscontrole erg belangrijk is, omdat werknemers op den duur moe worden en fouten maken. Als een robot op een consistente manier de kwaliteit van het fruit beoordeelt, houden we de kwaliteit gelijk. Daarbij komt dat als we de beschikking hebben over oogstrobots, we de benodigde hoeveelheid aan menselijke arbeidskrachten kunnen verminderen, of op zijn minst de hoeveelheid die nodig is voor het echt zware werk."

Volgens Furukawa geeft het werk dat met deze robots kan worden verricht meer mogelijkheden. Dat geldt niet alleen voor India, maar ook voor andere delen van de wereld. Het team van Furukawa gaf geen concreet antwoord op de vraag wanneer de oogstrobots commercieel kunnen worden ingezet, al gaat dit volgens Furukawa in de nabije toekomst wel gebeuren.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018