Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Apen goede AGF-klanten

Groenten grootverbruikers snacken 20 kilo wortelen binnen een minuut weg

Tholen - Wie als handelaar een dierentuin in het klantenbestand heeft staan, heeft geluk. Veel dieren zijn vegetariƫr en tegenwoordig krijgen ze een uitgebalanceerd dieet van groenten en fruit, vertelt Patrick van Veen van Apenmanagement. Hij gaf laatst de Business Club Fresh Park Venlo een inkijkje in de leidersschapsskills van apen. "Apen zijn echte grootverbruikers van groente en fruit", weet Patrick die met diverse dierentuinen samenwerkt. "Een groep chimpansees werkt een tussendoor snack van 20 kilo wortelen binnen een minuut weg. Niet dat ze het meteen opeten, ze verzamelen hun portie zodat ze dat ergens rustig op kunnen eten."


Dagelijks 1e klas groenten en fruit telt op tot honderden kilo's per week, foto GaiaZOO

De apen krijgen eerste kwaliteit groente en fruit, zegt Patrick. "10-20 jaar geleden was er nauwelijks kennis over diervoeding en keek men niet zo nauw naar de kwaliteit. Er werd gewoon een lading naar binnen geschoven. Tegenwoordig wordt de voeding- en vezelwaarde van groenten en fruit nauwkeurig bepaald. Bovendien moet het dagelijks vers worden aangeleverd, een dierentuin beschikt meestal niet over goede opslagmogelijkheden.
Voor elke apen- en diersoort wordt er een apart dieet samengesteld en groenten en fruit worden bewust besteld. Er zijn zelfs hele voedingscongressen. Het bleek dat apen in dierentuinen eigenlijk niet zo gezond waren en steeds dikker werden. Dat kwam omdat ze in verhouding teveel fruit aangeboden kregen. Daarom worden suikers worden afgebouwd en krijgen apen tegenwoordig vezelrijke groenten die goed zijn voor de darmflora."


Smakelijk hapjes voor de zilverrug en kuifmangabey, foto's GaiaZOO

Gorilla's werken het meeste weg, die eten zo'n 20 kilo per dag maar dat zijn niet alleen groenten. Gorilla's in het wild eten boomschors en takken dus een groot deel van hun dieet bestaat uit snoeiafval met groenten als aanvulling. Gorilla's eten geen fruit. In GaiaZOO te Kerkrade staat er gespreid door de week een variatie aan groenen op het menu: courgette, prei, andijvie, witlof, knollen, pompoen en wortel. In totaal verorberen de negen gorilla's dagelijks bijna 30 kilo groenten.

Zondag is broccoli-dag in GaiaZOO, dan krijgen ze maar liefst 6 kilo broccoli en deze gorilla heeft zijn portie veilig gesteld, foto Robin van Eijsden.

Chimpansees eten een stuk minder, ongeveer 2 - 5 kilogram per dag. Zij eten zowel fruit als groenten. Ze eten trouwens niet veel bananen. Die zijn helemaal niet zo goed voor apen omdat er veel suiker in zit. De apen in Apenheul krijgen maar heel af en toe een banaantje.