Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
totale koelcapaciteit uitgebreid tot 500 ton

Opening nieuw koelhuis bij Zachtfruitbedrijf Schalkwijk

Tholen - Op vrijdag 1 juni is bij Zachtfruitbedrijf Schalkwijk een nieuw koelhuis met verladingsmogelijkheden in gebruik genomen. De locatie voorraadhoudende leverancier en het pakstation voor zachtfruit van The Greenery heeft hiermee zijn koelcapaciteit uitgebreid en verbeterd voor langdurige bewaring van rode en blauwe bessen. Tijdens de openingsplechtigheid bekrachtigden Zachtfruitbedrijf Schalkwijk, The Greenery, Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) en Bayer CropScience daarnaast hun samenwerking in ForwardFarming Fruit om een duurzame en toekomstbestendige fruitteelt te stimuleren.



Opening nieuw koelhuis
De koelcapaciteit van de nieuwe hal is 275 ton rode bessen. Daarmee is de totale koelcapaciteit uitgebreid tot 500 ton. Het is een propaaninstallatie met temper als koudedrager. Er zit een warmtewisselaar op het systeem. "Hierdoor kunnen we met de warmte die vrijkomt de verdampers ontdooien en gebruiken voor de vloerverwarming," legt Anton van Garderen van Zachtfruitbedrijf Schalkwijk uit. Er wordt gebruik gemaakt van ULO-koeling, waardoor rode en blauwe bessen langdurig bewaard kunnen worden.



"De dag is vreselijk gezellig geweest. We hebben een hoop klanten en relaties mogen ontmoeten, ik schat dat er wel 150 mensen geweest. Nadien zijn we nog even doorgegaan en hebben we de verjaardag van mezelf en mijn dochter nog gevierd, dus we kijken terug op een mooie dag", blikt Anton terug. Volgens hem was de nieuwbouw ook hoog tijd. "We groeien elk jaar met zo'n 20-25% en hadden in de oude setting moeite om de groei bij te houden. De vrachtwagens moesten bijvoorbeeld nog achteruit het bedrijf op. Met de bouw van nieuwe laaddocks, koelruimte en ook de uitbreiding van het teeltbedrijf, zijn we klaar voor de toekomt!"



ForwardFarming Fruit
ForwardFarming staat voor duurzame landbouw in de praktijk. In 2011 startte Bayer met de eerste Forward Farm in Belgiƫ, inmiddels zijn er verspreid over de hele wereld enkele tientallen. De basis van elke Forward Farm is dat er in samenwerking met de teler en op projectniveau met verschillende andere partners gewerkt wordt aan innovatie, communicatie en educatie omtrent duurzame landbouw.
ForwardFarming Fruit wijkt af van de andere Forward Farms. Het is namelijk gebaseerd op een ketensamenwerking tussen zachtfruitteler Van Garderen, The Greenery, Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) en Bayer CropScience. Allen zetten zich door middel van deze samenwerking in voor een duurzame, toekomstbestendige fruitteelt.