Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemiddelde regenval van 100 mm in mei in Zuidwest-Kaap

"Het voelt weer als een echte Kaapse winter"

Een groot deel van Zuid-Afrika is nat en koud, met sneeuw in Lesotho, buitenseizoensregen in de centrale regio's en de stemming is uitbundig in de West-Kaap.

De winterse regenval in de Kaap is begonnen met een gemiddelde van 100 mm voor de maand mei in de zuidwestelijke delen van de provincie. Donderdagavond laat en in de vroege ochtend viel er zware regen in de West-Kaap, die overstromingen veroorzaakte in sommige delen van Kaapstad.

"Voor het eerst in drie jaar voelt het als een echte Kaapse winter - koud, mistig en regenachtig", zegt een teler in Paarl. In sommige gebieden stromen watervallen die de afgelopen drie winters droog zijn geweest.

Volgens cijfers van het South African Weather Bureau werd er de afgelopen tien dagen tot 166 mm gemeten in Ceres, 89 mm in Grabouw, 102 mm in Paarl, 95 mm in Wellington en 211 mm in Kirstenbosch Botanical Gardens in Kaapstad.

In de richting van de westkust was de regen lichter - 12,5 mm in Piketberg en ongeveer 10 mm in Trawal - maar telers daar hoeven niet bezorgd te zijn. "Waar we naar kijken, is regen in de stroomgebieden om de dammen te vullen."


In Kirstenbosch Botanical Gardens viel de afgelopen 24 uur 72mm

De Theewaterskloof Damstaat nog steeds op een lage 14,7%, een verbetering van bijna 3% als gevolg van eerdere neerslag. De regen van donderdagavond zal pas zichtbaar zijn in de recentste damniveaus, die maandag bekend worden gemaakt. De grond is over het algemeen behoorlijk verzadigd en er is veel afvloeiing, aldus Dudley Rowswell, meteoroloog. "De volgende buien worden volgend weekend verwacht."

Het is nog te vroeg in het seizoen voor sneeuwval in het Boland-gebergte, die net zo belangrijk is voor gezonde waterstanden.

"De regen heeft ons opgebeurd", zegt een druiventeler in het gebied Olifantsrivier. "De winter is op de juiste manier begonnen."


De Oranjerivier bij Hopetown, Noord-Kaap, na en voor de regen (Foto: Frida van den Berg)