Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
FinanciŽle impact E.coli-uitbraak VS nog lang niet voorbij

Het is zeer onwaarschijnlijk dat er nog romaine sla uit Yuma in Arizona (de bron van de E.coli-besmetting) in omloop is bij retailers, melden de Centers of Disease Control and Prevention. De laatste sla werd op 16 april in Yuma geoogst en vanwege de houdbaarheid van 21 dagen is het niet waarschijnlijk dat er nog besmette sla in winkels of restaurants te vinden is. Toch zijn de gevolgen voor consumenten, retailers en telers nog altijd goed merkbaar. 

De E.coli-uitbraak heeft telers enorme verliezen opgeleverd en ook retailers zagen hun afzet dalen, terwijl restaurants naarstig op zoek gingen naar alternatieven voor romaine sla. 

In de week van 14 april (toen het nieuws naar buiten kwam) daalde de afzet van romaine sla met 20% en dit had een nadelig effect op de gehele slacategorie: de afzet van ijsbergsla daalde met 19%, die van rode bladsla met 16% en die van andijvie met 17%. In mei daalde de afzet van romaine sla zelfs met 45% (volgens het WSJ), die van ijsbergsla met 22% en rode bladsla met 17%. De prijzen van kroppen romaine sla daalden met 60%. 

Telers van romaine sla stopten met de teelt van de populaire groente of verplaatsten de teelt van Arizona naar andere regio's, zoals CaliforniŽ. Retailers haalden romaine sla uit de schappen en proberen hun klanten nog steeds gerust te stellen over de herkomst van hun slaproducten. 

Fortune.com citeerde de vicedirecteur van Kroger die liet weten dat "de schade in de honderdduizenden dollars loopt, zo niet in de miljoenen."

Publicatiedatum: 4-6-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: