Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoe Groenten en Fruit De Smet zijn groenten en fruit bewaart

Sandwichpanelen houden koude in de koelcel

Ongeveer een jaar geleden gaf Dhr. De Smet het startschot voor de vernieuwing van de gekoelde opslagplaatsen en keuken van zijn groenten- en fruithandel. Al decennia lang is Groenten en Fruit De Smet een referentie voor de particuliere aankoop van verse groenten en fruit in de West-Vlaamse regio Tielt. Naast de verkoop van verse groenten en fruit legt de heer De Smet zich ook toe op het vers versnijden van zijn basisproducten en het bereiden van verschillende gerechten. Om efficiënter te kunnen werken en volledig te voldoen aan de wetgeving rond hygiëne, koos hij er voor een grondige renovatie te laten uitvoeren. Geïnspireerd door de moderne keukeninrichtingen van collega's in de groenten- en fruitsector - gebouwd met sandwichpanelen en isotherme deuren-, zocht de heer De Smet contact met koeltechnieker Kristof Lamont om de plannen voor de nieuwe inrichting in de praktijk om te zetten.

 
 

Koelopslag

Dhr. De Smet vervoert zijn groenten en fruit zelf van de veilingen naar zijn winkel in het Belgische Ruiselede. Daar heeft hij na de verbouwing in 2017 de nodige ruimte voorzien om de waren perfect gekoeld te bewaren. Koeltechnieker Kristof Lamont deed beroep op de producten van de Belgische producent voor koel- en vriescelpanelen en isotherme deuren, nl. Isomasters. In de eerste, ruime koelcel van zo'n 75m³ kunnen de groenten en het fruit bij aankomst meteen koel gestockeerd worden. De koelschuifdeur sluit de koelcel perfect hermetisch af en garandeert daarmee een constante temperatuur binnen de gekoelde ruimte. De schuifdeur laat ook toe een voldoende grote opening te hebben om de goederen met een transpallet in de koelkamer te brengen. De wanden en plafonds van de koelruimte bestaan uit geïsoleerde sandwichpanelen van Isocab by Kingspan, dat in België exclusief wordt verdeeld door Isomasters. De sandwichpanelen zorgen er voor dat de koude in de koelkamer blijft en zijn bovendien zeer onderhoudsvriendelijk.
 
 
Daarnaast werd er dichter bij de winkelruimte ook een koelruimte voorzien voor het stockeren van de waren die gedurende de dag gebruikt worden als basis voor bereidingen of om het aanbod in de winkel gedurende de dag aan te vullen. In twee koelcellen die meteen aan de koude keuken grenzen, worden de versneden en verwerkte producten perfect gekoeld opgeslagen. Deze koelcellen zijn ongeveer 20 m³ groot en hebben een koeldraaideur met een trekopener die toelaat de gekoelde ruimte snel binnen en buiten te gaan en zo koudeverlies tot een minimum te beperken. Hier werden de koelcellen opgetrokken met de modulaire panelen van producent Isomasters die worden verbonden met een innovatief slotensysteem. De deurkaders van de koeldraaideuren werden meteen in de wanden zijn ingewerkt.
 
 

Hygiënische verwerking van groenten en fruit
Dhr. De Smet introduceerde een koude keuken en een warme keuken in zijn onderneming. Hierdoor kon hij garanderen dat de waren die in de warme keuken worden verwerkt, niet opnieuw in de koude keuken terechtkomen. Beide ruimtes zijn dus conform de wetgeving rond hygiëne gescheiden van elkaar. De keukengedeeltes werden eveneens gebouwd met geïsoleerde sandwichpanelen van Isocab by Kingspan. Ook hier zorgen de sandwichpanelen voor een oplossing die efficiënt en uiterst hygiënisch te onderhouden is.

 
De keukengedeeltes maken om hygiënische redenen gebruik van pendeldeuren, die eveneens werden geproduceerd door Isomasters. De deuren kunnen immers langs beide zijden gemakkelijk geopend worden zonder de handen te gebruiken. Dit maakt dit type deuren ook ideaal voor gebruik in doorgangen, zoals van de koelruimte naar het winkelgedeelte; zelfs met de handen vol fruitkisten kan men bij Groenten en Fruit De Smet zonder enige hindernis van opslagplek naar winkelruimte.
 
 

Koeltechniek
Dat kwaliteit van prioritair belang is bij het bewaren van groenten en fruit staat buiten kijf. De Isomasters koelcelpanelen en isotherme deuren en de Isocab by Kingspan geïsoleerde sandwichpanelen zorgen er voor dat gekoelde ruimten effectief ook kwalitatief gekoelde ruimten blijven. Een solide basis voor koeltechnieker Kristof Lamont om de nodige koeltechnologie op toe te passen. Anderzijds zijn sandwichpanelen ook kwalitatief duurzaam. Groenten en Fruit De Smet kan zo de volgende decennia rekenen op een uitstekende infrastructuur voor het bewaren en verwerken van zijn waren. En dat het naar meer smaakt moge duidelijk zijn: de plannen voor de herinrichting van het winkelgedeelte zijn reeds in de maak.

Foto's van isomasters
 
Voor meer informatie
Isomasters
Jolien Van Daele
Marketing Manager
Pontstraat 80
Waregem zone 11B
B-8791 Beveren-Leie
T: +32 56 71 04 94
Lamont-klimatisatie
Kristof Lamont
Deinsesteenweg 6
8700 Tielt
T: +32 479 24 52
 
De Smet Groenten & Fruit
Tieltstraat 47
8755 Ruiselede (België)
T: +32-51689024

 

Publicatiedatum: