Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Landbouwraad Jochem Porte gaat met pensioen

Landbouwraden zijn en blijven cruciaal voor het exporterende bedrijfsleven. De nadruk bij die export ligt steeds meer op kennis en technologie. Dat zegt Jochem Porte in de aanloop naar zijn pensionering die officieel in juni ingaat.

Porte werkt sinds 1984 op het ministerie aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. Zijn ministerie heeft in de loop van de tijd verschillende namen gehad. In zijn eerste jaar luidde de naam ministerie van Landbouw en Visserij, herinnert Porte zich. De precieze benaming is de uitkomst van politieke onderhandelingen tijdens de kabinetsformatie, maar het takenpakket is in essentie hetzelfde gebleven, zegt hij.

Exportbevordering
Porte is de afgelopen decennia vooral actief geweest op het gebied van exportbevordering. Eerst was zijn vizier gericht op Europa, later op landen buiten de EU.

Op zijn laatste visitekaartje staat 'regiocoördinator voor Zuid-Amerika'. Vanuit die functie is hij aanspreekpunt voor de landbouwraden in dat werelddeel. Eerder was hij voor de Nederlandse agrofoodsector actief in andere delen van de wereld. "Maar altijd ging het om export. Hoe kunnen we het makkelijker maken voor Nederlandse bedrijven om hun producten af te zetten? Dat was en is de kernvraag die we ons stellen in deze hoek van het ministerie."

Uitbreiding Europese Unie
Wie zo'n lange loopbaan heeft, kan veel vertellen. Porte was erbij toen Spanje, Portugal en later nog een reeks landen lid werden van de Europese Unie. Hij maakte mee dat de grenscontroles tussen de lidstaten werden afgeschaft en de euro werd ingevoerd. "Allemaal uiterst belangrijke besluiten voor het Nederlandse agrarische bedrijfsleven. Overal in de wereld maakt de landbouw een ontwikkeling door en toch is Nederland nog steeds – na de VS - de tweede agrarische exporteur in de wereld. Dat zegt natuurlijk wel wat."

Lees het hele artikel bij Agroberichten Buitenland.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018