Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Robots gaan ons redden van aardbeientekort

Aardbeien zijn een delicate zachtfruitsoort. Er zijn mensen voor nodig om die de kleine, felrode producten te plukken op plantages. Maar distributeurs hebben problemen om daar mensen voor te vinden. Tegenwoordig is dat waar technologie een oplossing kan bieden. Twee bedrijven, Octinion en Dogtooth, zijn robots aan het ontwikkelen die aardbeien net zo efficiënt kunnen plukken als de meeste mensen.

Beide werken vanuit hetzelfde basisprincipe: ze lokaliseren de aardbeien met 3D-vision, pakken ze heel voorzichtig vast met zachte 'vingers' en oogsten ze. Er wordt met zorgvuldige aandacht voor gezorgd dat het fruit niet beschadigt tijdens of na het plukken. Het verschil tussen beide robots heeft betrekking op wat ze doen met het steeltje.

De robot van Octinion plukt de aardbeien door ze 90 graden te draaien, waardoor het fruit helemaal los van het steeltje komt. Dit is de methode waar de meeste consumenten in Europa de voorkeur aan geven, omdat het risico bestaat dat aardbeien waar het steeltje nog aan vast zit andere aardbeien in het bakje kunnen beschadigen.Dogtooth kiest een de tegenovergestelde benadering aan door de aardbei bij het steeltje af te knippen, waarvan een klein deel aan de vrucht blijft zitten. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid, dus beide methoden hebben voor- en nadelen.

Volgens thenerdstash.com krijgt de overstap naar gemechaniseerd plukken veel steun van telers en retailers. Om de een of andere reden zijn er vaak gewoon niet genoeg mensen te vinden voor het werk.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018