Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Poolse champignonprijzen al jaren vrijwel stabiel

De vooruitzichten voor de Poolse champignonsector zijn niet bepaald rooskleurig. De productie groeit langzamer en de arbeidskosten, die al hoog zijn vanwege het feit dat de champignons met de hand geplukt worden, nemen toe. 

"De prijzen van champignons zijn de laatste jaren vrijwel stabiel gebleven ten opzichte van die van andere categorieën. In de periode van 2010 tot 2017 bedroeg de gemiddelde kiloprijs €1,17. De hoogste afwijking van dit gemiddelde was 7,6%. Tegelijkertijd zijn de aankoopprijzen vanaf 2014 op jaarbasis licht gedaald. Vorig jaar vertoonden zij echter een stijging maar de komende jaren verwachten we dat ze zich op een iets lager niveau zullen stabiliseren, hetgeen te maken heeft met de geleidelijke saturatie van de EU-markt," vertelt Grzegorz Rykaczewski, analist van BZ WBK. 

"Er wordt om iedere cent gestreden maar dit is niet alleen een Pools probleem maar één dat alle champignonkwekers in Europa treft. We krijgen de prijzen niet omhoog," voegt Krystian Szuduga, voorzitter van de Mushroom Producers Association, er aan toe. 

De export naar EU-landen is cruciaal voor Polen. Zo'n 70% van de verse champignons wordt geëxporteerd. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste afzetmarkten. Er worden ook steeds grotere volumes champignons naar Wit-Rusland verladen. 

"Eén van de grootste uitdagingen zijn de oplopende kosten, zoals de hoge arbeidskosten. Het handmatig plukken van Poolse champignons draagt in grote mate bij aan het steeds hogere totale kostenplaatje. Gezien het feit dat de prijzen vrij stabiel blijven, betekent dit dat bedrijven hier steeds meer onder lijden. Zij proberen hier het hoofd aan te bieden door hun teeltmethoden aan te passen," vervolgt Rykaczewski.

Szudyga beaamt dat champignonkwekers voortdurend op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun kosten te verminderen. Rykaczewski wijst ook op de toenemende efficiëntie. De druk om het plukken te automatiseren neemt eveneens toe, hoewel dit er mogelijk wel toe zal leiden dat Polen een belangrijk kwaliteitsvoordeel verliest," aldus de BZ WBK-analist.

"Naast de stijgende arbeidskosten kampen we ook met een tekort aan arbeidskrachten en vertragingen bij de verstrekking van werkvergunningen aan buitenlanders. We kunnen hier geen maanden op wachten omdat onze champignons geplukt moeten worden," voegt Szudyga er toe slot aan toe. 


Bron: pb.pl

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018