Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"„Verstransport in de Noordpoolregio heeft groot potentieel"

Gespecialiseerde handelsonderneming belevert Spitsbergen

Groenten en fruit van alle soorten worden over de hele wereld gegeten, ook in noordelijke regio's zoals Scandinavië en Canada. Ten noorden van de poolcirkel zijn tegenwoordig zelfs een groot aantal versproducten verkrijgbaar, die deels per schip en deels per vrachtwagen getransporteerd worden. Handelsonderneming Johann Quasten uit Hamburg is sinds zeven jaar verantwoordelijk voor de verzorging van het eiland Spitsbergen (Noors: Svalbard) met versproducten. Deze bedrijfstak is niet alleen uitdagend en riskant, maar ook bijzonder lucratief, aldus directeur Zidan Omeirat.


Een medewerker van Johann Quast bij de stand op de Großmarkt Hamburg

Reeds tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Arctische eilandengroep direct vanuit Duitsland beleverd. Maar in de loop der jaren kwam het tot een opdeling van het gebied, waarbij voortaan een deel onder de Noorse en een deel onder de Russische overheid viel. Zo kwam ook de samenwerking met Duitse versleveranciers ten einde. Tot zeven jaar geleden toen de directie van Johann Quasten een aanvraag voor verstransport naar Spitsbergen kreeg. "Vanwege de naam dacht ik dat het om een Duits dorp ging'', deelt Zidan mee. "Pas later werd me duidelijk dat Spitsbergen een eilandengroep in de Noordpool regio is.''


Verse producten uit Hamburg in Spitsbergen

Verscultuur
In eerste instantie werden de versproducten vanuit de Großmarkt Hamburg naar Rusland getransporteerd en van daaruit naar Spitsbergen verscheept. Vanwege moeilijkheden werd er echter een nieuwe transportroute bedacht, legt Zidan uit. De producten worden eerst per vrachtwagen naar Denemarken getransporteerd en daarna naar het zuiden van Noorwegen verscheept. Van daaruit gaat de reis dan verder naar Tromsø, de grootste havenstad van het noorden. Daarna worden de producten naar Barentsburg, de oorspronkelijk Russische vestiging op Spitsbergen verscheept en in een opslaghal bewaard. "Het hele transport duurt normaal gesproken twee tot drie weken."



Naast heel gewone appelen levert Johann Quast momenteel een groot aantal versproducten aan Spitsbergen. Naast de permanente bewoners van de nederzettingen aldaar wordt zelfs een hotel in de 'hoofdstad' Longyearbyen van versproducten uit Hamburg voorzien, aldus de trotse bedrijfseigenaar. Onder andere witte kool, tomaten, rode bieten en wortelen worden een groot deel van het jaar rond de poolcirkel geconsumeerd. "De Noordpoolregio is momenteel nog een nieuw terrein voor ons. Dat wil zeggen dat we daar een verscultuur kunnen creëren. Hiervoor proberen we ons transport continue uit te breiden met nieuwe producten. Dat betekent ook kwetsbare producten zoals kersen.''



Grootverbruikers
Johann Quast is één van de langst gevestigde handelsbedrijven binnen de Großmarkt Hamburg. Het productpalet omvat onder ander steenfruit, bessen, lokale groenten en zuidvruchten. Het bedrijf levert voornamelijk aan grootverbruikers in de wijde regio rondom Hamburg, zoals bijvoorbeeld aan circa vijftig bejaardentehuizen. 

Verdere informatie:
Johann Quast GmbH 
GF: Zaidan Omeirat
Großmarkthalle, Stand 324
Banksstraße 28
20097 Hamburg
T: +49 (0) 40 30 73 40 45
F: +49 (0) 40 30 37 48 82
Publicatiedatum: