Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrika: Stakingsacties in Sondagsrivier-vallei

Stakende seizoensarbeiders bij het pakstation van Sundays River Citrus Company in Kirkwood in de Oostkaap hebben onlangs andere werknemers vrijdag belet aan het werk te gaan. De stakende arbeiders zijn ontevreden over hun salaris.

De meeste werknemers van het pakstation wonen in het township Moses Mabhida. Seizoensarbeiders hebben daar wegen afgezet.

Volgens Hannes de Waal, die directeur is bij de Sundays River Citrus Company, gaan de activiteiten bij andere pakstations in de vallei van de Sondagsrivier gewoon door. "We onderzoeken de situatie en denken dat we deze snel op kunnen lossen, zodat het werk binnenkort weer van start kan gaan. We hebben een goede relatie met de lokale dorpsgemeenschap en de situatie in de vallei is over het algemeen rustig."

Volgens De Waal maakt zijn bedrijf zich geen zorgen over de situatie, maar geeft hij wel toe dat deze frustrerend is. Hij hoopt dat het regenachtige weer de angel uit de situatie zal halen.

Verwachtingen
Volgens De Waal zijn de werknemers ontevreden over de loonsverhoging van 8% die vorig jaar werd aangeboden. Ze eisen een loonsverhoging van 13%, dat door het bedrijf echter als te hoog wordt gezien. Een bijkomend probleem is dat de seizoensarbeiders niet worden vertegenwoordigd door een vakbond. Het bedrijf gaat desalniettemin zijn best doen om tot een overeenkomst te komen.

Het creëren van het juiste klimaat
De Waal is van mening dat de stakingsacties zijn ontstaan door een algeheel klimaat van ontevredenheid. "Het huidige klimaat binnen de landbouwsector wordt bepaald door discussies over landonteigening zonder enige compensatie en door besluiten met betrekking tot het nationaal minimumloon, zonder dat hierover goed wordt gecommuniceerd. Deze tendensen zijn totaal niet goed voor de landbouwsector. Het zorgt voor een enorme mate van onzekerheid."

Door de verwachtingen die worden gecreëerd denkt De Waal dat er in de toekomst meer druk op de werkgevers komt te staan om duidelijker met hun werknemers te communiceren en meer vertrouwen op te bouwen.

"We zullen nog nauwer met de lokale gemeenschap samen moeten werken. Op deze manier kunnen we leren wat iedereen hierover denkt en zorgen we ervoor dat we uiteindelijk niet als vijanden tegenover elkaar komen te staan."


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018